Raja snur Skei Grande-politikk:

Regionreform for kulturlivet avlyst etter massiv motstand fra feltet

Regjeringen snur: – Basert på den omfattende dialogen vi har hatt med regionene og med de ulike institusjonene, så har vi kommet frem til at vi ikke går videre med forslag til regionreform på kulturområdet, sier kulturminister Abid Raja til NRK. (Foto: Danby Choi/Subjekt.)
Regjeringen snur: – Basert på den omfattende dialogen vi har hatt med regionene og med de ulike institusjonene, så har vi kommet frem til at vi ikke går videre med forslag til regionreform på kulturområdet, sier kulturminister Abid Raja til NRK. (Foto: Danby Choi/Subjekt.)
Fylkeskommunene skal ikke dele ut de fleste av kulturkronene allikevel. Massiv motstand er grunnen. Nå applauderes Raja.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen stopper kulturlivets regionreform kun dager før det endelige forslaget om ansvarsfordeling skal legges frem.

Kun dager før det endelige forslaget om ansvarsfordeling skal legges frem, snur regjeringen og kulturminister Abid Raja. Ifølge kulturministeren skal en av grunnene ha vært den massive motstanden reformen har møtt i kultursektoren. Den andre grunnen skal være betydelig uenighet blant regionene om  ansvarsfordelingen.

– Basert på den omfattende dialogen vi har hatt med regionene og med de ulike institusjonene, så har vi kommet frem til at vi ikke går videre med forslag til regionreform på kulturområdet, sier Raja til NRK, og fortsetter:

– Den massive motstanden i kultursektoren går også langs linjene av at staten har historisk sett tatt stort ansvar for en nasjonal kulturpolitikk. Og de er bekymret for om dette vil bidra til redusert innsats på kultursektoren.

Flere av reformens kritikere, deriblant journalist og mediekritiker Anki Gerhardsen, uttalte til Subjekt tidligere i år at det vil være risikofylt å overlate store deler av finansieringsansvaret for kunsten til regionene, ettersom kunsten da vil risikere å måtte slåss om midler med blant annet fergebillettpriser.

Annonse

Les også: Disse vil bli oljefond-Tangens nye kurator på Sørlandets kunstmuseum

Fornuftig: Leder av Kristiansand kunsthall og styreleder for Kunsthallene i Norge, Cecilie Nissen, mener det er en fornuftig avgjørelse å stoppe regionreformen i kulturlivet, men håper at snuoperasjonen er grunnet på mer enn bare press. (Foto: Sidsel Jørgensen.)

– Gode nyheter

Leder av Kristiansand kunsthall og styreleder for Kunsthallene i Norge, Cecilie Nissen, mener det er en fornuftig avgjørelse å stoppe reformen. Hun er en av de som har engasjert seg i debatten om kommune- og regionreform, og i januar uttalte hun til Subjekt at det er en god ting å ville spre makt, men at hun ikke tror at finansieringen av den type kunst som blant annet Kristiansand kunsthall driver med, hadde kunnet overlates til lokaldemokratiet.

– Umiddelbart er dette gode nyheter, sier Nissen til Subjekt.

– Jeg synes det er en fornuftig avgjørelse, men også litt overraskende at en så stor reform blir stoppet.

Hun mente i utgangspunktet at reformen var en uklok idé og at kulturlivet er tryggere med en statlig kulturpolitikk, ettersom det er store forskjeller på landsbasis om hvorvidt man vil støtte det profesjonelle kulturlivet eller ei.

Les også: Disse 15 har søkt på jobbben som kurator på Kunstsilo i Kristiansand

– Ikke et modent prosjekt

Selv om hun anser regjeringens avgjørelse om å stoppe reformen som gode nyheter, mener hun det er uheldig at det er lagt ned mye arbeid i prosjektet, som kanskje nå er bortkastet.

– På den annen side så får man håpe Kulturdepartementet har tilegnet seg mye ny kunnskap, legger hun til.

– Det virker som at Kulturdepartementet faktisk har lyttet til kulturlivet og jeg håper at at det er denne nye kunnskapen som er grunnlaget for snuoperasjonen.

Videre håper hun også at det ligger mer til grunn enn bare press fra feltet:

– Man vil jo tenke at avgjørelsen er grunnet på fornuft og vilje til å lytte til kulturlivet, sier Nissen.

Nissen mener at det nå blir et spørsmål om hvilke konsekvenser det vil få å snu reformen rett før forslaget skulle legges frem, men at å snu på dette tidspunktet tyder på at det i utgangspunktet ikke var et modent prosjekt.

– Ettersom både kulturlivet er misfornøyde og fylkeskommunene ikke er enige om ansvarsfordelingen, tenker jeg at det uansett ville vært fornuftig å tenke seg om to ganger, sier hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar