George Floyd-aktivistene anbefaler masker

Helsemyndighetene forbyr flere enn 50 mennesker å møtes. Fredag skal opptil tusengangeren møtes i demonstrasjon

Personer på Instagram oppfordrer hverandre til å slå av mobildata på telefonen i nærheten av den amerikanske ambassaden, slik at man ikke kan spore hvem som deltar ved fredagens arrangement. Kritikere har andre bekymringer. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.)
Personer på Instagram oppfordrer hverandre til å slå av mobildata på telefonen i nærheten av den amerikanske ambassaden, slik at man ikke kan spore hvem som deltar ved fredagens arrangement. Kritikere har andre bekymringer. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.)
Midt under pandemien har 50.000 nordmenn meldt interesse for fysisk demonstrasjon foran Den amerikanske ambassade. Politiet vil være til stede, men legger ansvaret på arrangørene.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er På fredag arrangerer organisasjonene ASA og Arise en fredelig demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i lys av drapet på George Floyd.

I etterkant av politidrapet på afroamerikanske George Floyd, demonstrerer amerikanske innbyggere i flere byer mot politivold og rasediskriminering rettet mot svarte. Over hele verden, også i Norge, har folk tatt til sosiale medier for å vise solidaritet med ofrene for rasistisk motivert vold og raseprofilering.

Fredag planlegger organisasjonene African Rising in Solidarity and Empowerment (Arise) og African student Association (ASA) å holde en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo, hvor hele 33.000 har trykket «interessert» og over 14.000 har trykket «skal». Totalt 46.000 har meldt interesse for den fysiske demonstrasjonen onsdag formiddag.

Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkli, sier til Subjekt at t det er arrangørene selv som har ansvar for smittevernet og ikke politiet. Her foran Den amerikanske ambassade i Oslo. (Foto: Berit Roald/NTB scanpix.)

– Ikke politiets ansvar

Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkli, sier til Subjekt at det er arrangørene selv som har ansvar for smittevernet og ikke politiet.

– Vi kommer nok til å være til stede under demonstrasjonen, men det er for å se til at alt går rolig for seg, sier Stokkli til Subjekt.

Annonse

Han oppfordrer likevel alle til å overholde Helsedirektoratets smittevernstiltak.

– Hvordan skal man overholde en-metersregelen under et arrangement med potensielt 50.000 deltagere?

– Det er jo sikkert krevende med smittevern. Vi i politiet gjør vurderinger internt angående smittevern, men det er ikke politiets ansvar hva de sivile gjør. Vi oppfordrer til at alle tar hensyn og tenker smittevern, sier han.

Lege og fagdirektør ved Helsedirektoratet, Svein Lie sier til Subjekt at arrangørene må forholde seg til smittevernreglene. (Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.)

– Må forholde seg til smittevernreglene

– Den som arrangerer demonstrasjoner må forholde seg til de smittevernreglene som til enhver tid gjelder, sier fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie, og viser til informasjonen som står på Helsedirektoratets nettsider.

På Helsedirektoratets nettsider står det at arrangementer på offentlig sted kan gjennomføres med inntil 50 personer og med avstand på minst en meter mellom personer. Arrangementer med inntil 50 personer er tillatt, forutsatt at det er mulig å holde avstand på minst en meter, at arrangementet har en ansvarlig arrangør med oversikt over hvem som er til stede og er ansvarlig for at rådene om avstand og smittevern følges, samt at arrangøren sørger for tiltak som hindrer at syke deltar på arrangementet og ivaretar god hygiene.

Videre står det at virksomheter som står for gjennomføringen av arrangement bør følge relevante standarder om smittevern og at en ansvarlig arrangør er viktig for å sikre rask smittesporing hvis det skulle bli nødvendig.

Inntil videre er arrangementer med 51 eller flere personer forbudt. Regjeringen vurderer å åpne for arrangementer med inntil 200 personer fra 15. juni. Alle arrangementer med mer enn 500 personer er forbudt fram til og med 31. august.

Styremedlem i ASA, Rahwa Yohaness sier til Subjekt at arrangørene har forståelse for at det er skepsis og bekymring rundt å avholde arrangementet med det høye antallet interesserte. (Foto: Ayan Ahmed.)

Oppfordrer folk til å ta med egne masker

Styremedlem i ASA, Rahwa Yohaness sier til Subjekt at arrangørene har forståelse for at det er skepsis og bekymring rundt å avholde arrangementet med det høye antallet interesserte under pandemien.

På grunn av den brede interessen for arrangementet, tok de tidlig kontakt med politiet for å få hjelp til å gjennomføre demonstrasjonen på ansvarlig vis, i tillegg til å gå til innkjøp at smittevernsutstyr.

– Hvordan skal dere sørge for å sikre smittevern med såpass mange mennesker til stede?

– Vi går til innkjøp av masker og søker donasjoner til dette og oppfordrer også alle til å ta med egne masker og holde en meters avstand til enhver tid. Alle bærer et personlig ansvar i denne pandemien for å redusere sjansen for smitte, sier hun, og fortsetter:

– Vi vil også oppfordre folk til å holde seg hjemme hvis de har symptomer på luftveisinfeksjon eller er i risikogruppen og å ikke ta med seg, eller spise mat under demonstrasjonen, samt å unngå å ta seg i ansiktet, klemming og håndhilsing.

I følge Yohaness er begge organisasjonene bevisste på sitt ansvar som arrangører og kommer til å streame demonstrasjonen på sosiale medier.

– Vi har også søkt dialog med kommuneoverlege og skal snakke med dem om dette i morgen. Vi ser frem til å se om kommunen kan bistå oss med hjelp. For å overholde en-metersregelen gjør vi nå befaringer på de områdene vi skal demonstrere og ser på tiltak som å markere med kritt på bakken slik at de som møter opp vet hvordan de skal posisjonere seg.

Arrangørene vil gjøre vurderinger på situasjoner som kan oppstå i samråd med politi og kommune og vurderer å dele opp demonstrasjonen i mindre grupper på femti personer.

Personer på Instagram oppfordrer hverandre til å slå av mobildata på telefonen i nærheten av den amerikanske ambassaden slik at man ikke kan spore hvem som deltar ved fredagens arrangement.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar