I USA krever mange, særlig unge, at stadig flere malerier og skulpturer dekkes over for sine problematiske motiver.
Elever ved George Washington High School i San Francisco krevde i 2019 at et av 13 malerier skulle males over, for å inneholde en død innfødt amerikaner ved beina til USAs første president. Det skriver Klassekampen.
Samme året vedtok også Notre-Dame-universitetet i Virginia å dekke til veggmalerier som skildrer Christofer Columbus’ liv og reise, da de framstiller Columbus som heroisk og hans ankomst som fordelaktig for den amerikanske urbefolkningen.
Nå vekker symbolikken i Mathias Blumenthals maleri fra 1762, «Justitia», reaksjoner i Norge. Maleriet er et bestillingsverk opphengt i bystyresalen i Bergens gamle rådhus.
Vil fjerne kunstverket
Maleriet har fått Paul Richard Johannessen (MDG) til å reagere og foreslå at hele maleriet fjernes, melder Bergensavisen.
– Tolkningen blir for meg ganske klar. Mannen under føttene på gudinnen representerer det onde, det barbariske eller urettferdighet. Rettferdigheten har seiret og er representert av en guddommelig, hvit kvinne, sier Johannessen.
Partiet hans vil nå ta saken opp i bystyret for å få kunstverket fjernet.
Direktør Henrik von Achen for Universitetsmuseet i Bergen, sier bildet er en del av vår tradisjon, og han mener det bør bli hengende.
– Tidene har forandret seg, men samtidig er det noe problematisk hvis vi skal demontere vår egen historie både på godt og vondt, sier han.
Kunstverket er et bestillingsverk som ble malt for å henge i Rådhussalen. Kunstneren Mathias Blumenthal fikk oppdraget og malte den romerske rettferdighetsgudinnen, Justitia, i 1762.
Justitia brukes som navn på en allegorisk figur som viser en stående kvinneskikkelse med sverd og vekt i hver sin hånd samt bind for øynene. Justitia er et symbol for lov og rett, der sverdet står for rettshåndhevelsen, vekten for dømmende virksomhet og bindet for upartiskhet. Denne måten å framstille Justitia på ble populær i renessansen.