Nye Deichmanske

Se bildene: Oslos nye signalbygg klart for åpning

Nye Deichman Bjørvika i Oslo åpner torsdag 18. juni. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)
Nye Deichman Bjørvika i Oslo åpner torsdag 18. juni. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)
Det nye hovedbiblioteket i Oslo blir norgeshistoriens dyreste. Men det blir også et av verdens flotteste, skal vi tro biblioteksjefen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det nye hovedbiblioteket i Oslo åpner for publikum torsdag 18. juni.

Rundt 2,5 milliarder kroner har det kostet å bygge hovedstadens nye storstue, Deichman-biblioteket i Bjørvika.

– Jeg tror alltid det er riktig å bruke penger på bibliotek, kunnskap og kultur. Byer som velger å gjøre det, viser at vi rett og slett får en befolkning som blir mer robust, som får tilgang til kunnskap og kanskje tar klokere valg i livet sitt og for byen sin, sier biblioteksjef Knut Skansen til NTB.

Torsdag viste han pressen rundt i det nye biblioteket, som åpner for publikum om en uke.

– Folk kan vente seg et av verdens flotteste bibliotek, bygd for framtiden. Det handler ikke bare om å låne bøker, men om å ha en stor møteplass i Oslo sentrum som er helt terskelfri, der hele Oslo er velkommen, sier Skansen.

Annonse
Øverst i nye Deichman Bjørvika i Oslo er det en innglasset hengeterrasse med lys fra flere vinkler og utsikt over hovedstaden. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)

Podkaststudio og verksted

Bygget har seks etasjer, 135.000 kvadratmeter, 450.000 bøker og kan huse tre tusen besøkende på én gang (ett tusen under koronatiden).

– Jeg tror folk kommer til å bruke bygget på veldig mange forskjellige måter. Vi har tusen sitteplasser, verksteder, ulike steder man kan jobbe. Og folk kan bare slappe av og nyte utsikten, hvis de vil.

Biblioteket tilbyr blant annet podkast-studioer, 3D-printere, instrumenter, syutstyr og shuffleboard.

Målet er to millioner besøkende i året. Bygget ligger midt i turistløypa i hovedstaden som snart også utvides med det nye Munch-museet. Og turistene er hjertelig velkomne.

– Siden Oslo er hovedstad, er det ikke til å unngå at dette også blir et bibliotek som alle i Norge kommer til å oppsøke og få et forhold til, når de er i byen. Og det gjelder også folk som kommer utenfra, sier biblioteksjefen.

Podcaststudio i nye Deichman Bjørvika i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)

– Åpent

Det er Lundhagem arkitekter og Atelier Oslo som har tegnet bygget.

– Vi har prøvd å lage en åpen og spennende storstue for befolkningen. Vi håper at det blir et sted som overrasker deg. Du kommer kanskje for å hente en bok, men underveis blir du kanskje inspirert til å gå på en debatt eller gå inn på et verksted og lage noe. Det blir et åpent landskap hvor det skjer mange ting, sier arkitekt Marius Mowe i Atelier Oslo til NTB.

Bygget har tre hovedinnganger, diagonale lyssjakter og synslinjer som binder etasjene sammen.

Interiørarkitekt Silje Brænde fra Scenario forteller at fem ulike møbelsnekkere har vært involvert i arbeidet med å innrede biblioteket. Mye er spesiallaget til bygningen, og det har vært viktig med solid kvalitet.

– De skal ha opp mot to millioner besøkende i året. Fra et miljøperspektiv er det viktig at det er robust, at det er ordentlige overflater og at det er detaljering som gjør at du kan ta fra hverandre deler og sette sammen og skifte ut ting ved behov, sier hun.

Det gjenstår fortsatt noe arbeid i Deichman Bjørvika i Oslo. (Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)

Utleie

Underveis har det vært diskusjoner om kostnadene. Blant annet gjorde grunnforholdene at prosjektet ble dyrere enn forventet, noe som bidro til at kommunen bestemte at deler av bygget skal leies ut kommersielt.

– Vi leier ut cirka 1.000 kvadratmeter til restaurant og kafévirksomhet, og vi har leid ut cirka 300 kvadratmeter i første etasje, samt noen kontorer i 5. etasje, sier biblioteksjef Skansen.

I tillegg skal en del kurs- og konferanselokaler leies ut på tidspunkter de ikke brukes til bibliotekformål.

Biblioteksjefen tror bare det er positivt.

– Vi har for eksempel en flott kafé og restaurant i første etasje som jeg tror kommer til å bli veldig populær og en naturlig del av biblioteket.

I nye Deichman Bjørvika i Oslo kan man, foruten å låne bøker, leke seg med shuffleboard. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)
(Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)
Lesesal i Deichman Bjørvika i Oslo som åpner torsdag 18. juni. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)
Magasinet i kjelleren i nye Deichman Bjørvika i Oslo. Biblioteket åpner torsdag 18. juni. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar