Sammenlignes med Orwells «1984»

USA vurderer forbud mot Tiktok

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier landet vurderer forbud mot den kinesiske videoappen Tiktok, på bakgrunn av anklager om at Kina kan bruke appen til å overvåke brukerne. (Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic/Reuters.)
USAs utenriksminister Mike Pompeo sier landet vurderer forbud mot den kinesiske videoappen Tiktok, på bakgrunn av anklager om at Kina kan bruke appen til å overvåke brukerne. (Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic/Reuters.)
Utenriksminister Mike Pompeo sier USA vurderer å forby flere kinesiske apper på bakgrunn av anklager om at Kina bruker dem til å overvåke brukere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kinesiske apper kan bli forbudt i USA.

Blant appene det gjelder, er den svært populære video-appen Tiktok. India har allerede forbudt appen og vist til bekymring rundt sikkerhet og personvern, mens det er meldt om at flere land vurderer lignende tiltak.

På spørsmål om USA bør vurdere å forby kinesiske apper, spesielt Tiktok, svarte Pompeo at Trump-administrasjonen «tar dette svært seriøst, og vi ser på det».

– Med tanke på kinesiske apper på folks mobiltelefoner, kan jeg forsikre deg om at USA kommer til å ta riktig avgjørelse denne gangen også. Jeg vil ikke komme presidenten i forveien, men det er noe vi vurderer, sa Pompeo.

Ifølge utenriksministeren har USA etter lang tids arbeid gjort stor fremgang i arbeidet med «problematisk» kinesisk teknologi i infrastruktur.

Annonse
Mike Pompeo mener Kinas inngrep i Hongkong minner om overvåkingssamfunnet beskrevet i George Orwells roman «1984». (Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/NTB scanpix.)

Selskap ut av Hongkong

Tiktok sa tidligere tirsdag at appen vil trekke seg ut av Hongkong, etter innføringen av Kinas nasjonale sikkerhetslov for regionen.

Den retter seg mot handlinger som kinesiske myndigheter mener kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet. Dermed kan aktivister som vil ha uavhengighet eller autonomi, straffes for sine meninger.

Kina har fått mye kritikk for den nye loven. Blant annet ba 27 land, inkludert Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Norge, Beijing revurdere loven.

Orwell-sammenligning

Pompeo rettet tidligere skarp kritikk mot tiltak for å sensurere aktivister, skoler og biblioteker i Hongkong under sikkerhetsloven, som han mener ligner overvåkingssamfunnet beskrevet i George Orwells roman «1984».

Myndighetene i finansmetropolen har beordret skoler til å fjerne bøker som er inne til gjennomgang under den nye loven. Biblioteker i Hongkong sier de fjerner bøker skrevet av en håndfull demokratiaktivister fra hyllene.

– Selv om blekket knapt er tørt på den undertrykkende nasjonale sikkerhetsloven, har lokale myndigheter – i en orwelliansk manøver – nå etablert et nasjonalt sikkerhetskontor for den sentrale regjeringen, begynt å fjerne bøker som er kritiske til kommunistpartiet fra hyllene, forbudt politiske slagord, og tvunget skoler til å drive sensur, sa Pompeo.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar