Til utstillingen «Birds of metal» har kunstneren Fadlabi latt seg inspirere av den karibiske musikksjangeren calypso, og er en av fem utstillinger du bør oppsøke i Trondheim i sommer. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)
Vernissageguiden

Dette er utstillingene du bør se i Trondheim denne sommeren

Trondheim leverer solid på kunstfronten denne sommeren. Her er fem du burde oppsøke.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av sommerens beste utstillinger.

Hva er vel bedre enn en utstillingen inspirert av den karibiske musikksjangeren calypso i en ellers grå trøndersommer?

På Trondheim kunstmuseum avdeling Gråmølna har Cassius Fadlabi fylt lokalet med sterke farger i kjent stil, hvor han i dette tilfellet har «malt som om han synger calypso».

Lekenhet er også å finne i Trondheim kunstmuseum sin andre avdeling, hvor du blant annet kan besøke verdens nest største bamse i gruppeutstillingen «Beyond Measure».

Kunsthall Trondheim viser fortsatte den kritikerroste dobbelutstillingen sin som utforsker kunstig intelligens og overvåkningssamfunnet, mens Nordenfjeldske kunstindustrimuseum tar oss med på en reise i begrepet tid, og Galleri Ismene viser noen av Trøndelags fremste kunstnere.

Dette er utstillingene du bør se i sommer:

Vida Lavén har skapt verdens nest største bamse og plassert den ved siden av verdens nest minste bamse på Trondheim kunstmuseum. (Foto: Jean-Baptiste Beranger.)

Å måle er menneskelig

Gruppeutstilling på Trondheim kunstmuseum står fram til 8. august i Bispegata 7b.

Trondheim kunstmuseum viser en gruppeutstillingen med kunstnerne Meriç Algün, Oddvar Daren, Luca Frei, Alexander Gutke, Toril Johannessen, Ragnar Kjartansson, Vida Lavén og Falke Pisano.

Utstillingen «Beyond Measure» setter fokus på måling som handling. Vi tolker, sammenligner og søker håndfaste rammer i våre omgivelser. Å måle er fundamentalt menneskelig.

Kunst er ofte en representant for det som ikke lar seg måle, og likevel presses den ofte inn i kriterier for å kunne måle og sammenligne verdier. Kan måling brukes som instrument for å utøve makt? Her blir publikum gjort oppmerksom på målingens mange bruksområder.

Les mer her.

Til utstillingen «Birds of metal» har kunstneren Fadlabi latt seg inspirere av den karibiske musikksjangeren calypso. (Foto: Nizam Najaar.)

Musikk-inspirert utstilling

«Birds of metal» av Cassuis Fadlabi på TKM Gråmølna står fram til 18. oktober i Trenerys gate 9.

Også på Trondheim kunstmuseum avdeling Gråmølna finner du en utstilling du bør få med deg i sommer. Her har kunstneren Cassius Fadlabi latt seg inspirere av den karibiske musikksjangeren calypso – en varm kontrast til trønderværet.

«I denne utstillingen skal jeg male som om jeg synger calypso. Jeg skal fortelle historier om migrasjon, om politikk, om min egen identitetskrise. Jeg vil snakke om mine barn og mine feilslåtte kjærlighetsforhold.»

Slik lyder ordene fra kunstneren selv, som har et nært forhold til sjangeren, og har brukt mye av sin tid på å forstå opprinnelsen og funksjonen av den.

I kjent stil har Fadlabi fylt Gråmølna sine lokaler med fargesterke malerier, hvor større politiske spørsmål blandes med nære og personlige erfaringer.

Les mer her.

Utstillingen «Ta deg tid» på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum oppfordrer publikum til å ta en pause fra den travle hverdagen. (Foto: Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.)

Opplev tiden annerledes

«Ta deg tid» på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum» står fram til 31. januar 2021.

Utstillingen «Ta deg tid» er en sammensetning av kunstverk og gjenstander som på ulikt vis sier oss noe om fenomenet tid. Her blir du presentert for alt dra eksentriske urverk, materialer i oppløsning og symboler på liv og død.

I tittelen ligger det en oppfordring til å ta en liten pause fra den travle hverdagen, og heller tre inn i tidssone der tiden oppleves annerledes.

Det blir ingen åpne omvisninger i denne utstillingen, men kurator Solveig Lønmo har spilt inn lydfortellinger til både barn og voksne som man kan høre på sin egen mobiltelefon mens man ser utstillingen – eller hjemme i ro og fred.

Les mer her.

Sommerutstillingen til galleri ismene legger fokus på sentrale kunstnere fra Trondheim og Trøndelag. Her ser vi et verk av Lars Tiller fra 1950. (Foto: Galleri Ismene.)

Trønder-hyllest

Sommerutstilling på Galleri Ismene står til august i Ilevollen 34.

Også Galleri Ismene holder åpent gjennom sommeren, og er aktuell med en sommerutstilling som består av verk som er samlet gjennom Trondheims-galleriets snart førtiårige historie.

Utstillingen legger fokus på sentrale kunstnere fra Trondheim og Trøndelag, og viser verk av blant annet Lars Tiller, Håkon Bleken, Håkon Gullvåg og Kjell Erik Killi Olsson.

Les mer her.

Detalj fra Jenna Sutelas «I Magma» (2019) på Kunsthall Trondheim. Bestillingsverk av Serpentine Galleries og Moderna Museet, 2019. (Foto: Aage A. Mikalsen/Kunsthall Trondheim.)

Kunst og teknologi

Dobbelutstilling på Kunsthall Trondheim står fram til 29. august i Kongens gate 2.

Visningen av Kunsthall Trondheims to utstillingen «Making of Earth» og «No no nse nse» har blitt forlenget helt til slutten av august. En gledelig nyhet for alle kunstinteresserte trøndere.

Utstillingene har nemlig mottatt strålende kritikk fra flere anmeldere, blant annet fra Subjekts egne skribent som uttalte følgende: «Både Sutelas og Geocinemas utstillinger preges av kuratoriske grep som utviser en genuin forståelse av og interesse for de vitenskapelige og politiske problemstillingene og materialene kunstnerskapene anvender. Selv om Geocinema fremstår som mer utpreget politisk enn Sutela, så komplementerer de hverandre i en diskusjon om hvordan det moderne menneskets forståelse av verden og oss selv har blitt unektelig forandret av vår evne til å «se» med teknologiske og digitale hjelpemidler, og har skapt et mangfold av etiske problemstillinger.»

Utstillingen er todelt, med Jenna Sutelas utforskning av kunstig intelligens i første etasje og kunstnergruppen Geocinemas kritiske tilnærming til overvåkningssamfunnet i underetasjen.

Les mer her.