fbpx
Statuen, som har fått navnet «En bølge av makt (Jen Reid)», ble satt opp på stedet uten godkjenning fra myndighetene. (Foto: Matt Dunham/AP/NTB scanpix.)
«Jen Reid» fjernes

Byrådet i Bristol fjerner BLM-statuen

Etter bare ett døgn fjernes Black Lives Matter-statuen som ble satt opp der en statue av en tidligere slavehandler stod.
Saken er Onsdag ble en statue av en BLM-demonstrant reist på stedet hvor en tidligere «slavehandler-statue» stod. Nå er den fjernet.

– I dag morges har vi fjernet skulpturen. Den vil bli oppbevart på vår utstilling, der den kan hentes eller bli donert til oss, sier Bristols byråd i en uttalelse torsdag.

En kunstner i den britiske byen satte onsdag opp en statue av en Black Lives Matter-demonstrant på stedet der en revet statue av en slavehandler stod.

Den nye statuen av demonstranten Jen Reid, som ble avbildet under en demonstrasjon i juni, hadde ikke fått godkjenning av myndighetene.

Bristols ordfører, Marvin Rees, sier til BBC at det blir opp til Bristols innbyggere å bestemme hva som skal erstatte den tidligere statuen av Edward Colston.

Anerkjent kunstner

Den svarte harpiksstatuen portretterer demonstranten Jen Reid, har fått navnet «A Surge of Power (Jen Reid).

Det skriver BBC.

Statuen er laget av den anerkjente kunstneren Marc Quinn. Skulpturen skal være designet for å være en midlertidig installasjon med mål om å fortsette samtalen om rasisme.

Kunstneren sier til den britiske avisen at han ble inspirert til å lage skulpturen etter å ha sett et bilde av demonstranten Reid, som stod på sokkelen med knyttneven hevet under protest fra Black Lives Matter-protestene 7. juni.

Reid har tidligere uttalt at hun kjente på en «overveldende impuls», som fikk henne til å klatre på sokkelen under forrige måneds protest.

Videre kommenterte hun skulpturen, som hun mente handler om «å ta et standpunkt for min mor, for min datter, for svarte mennesker som meg».

Ført vekk i lastebil

Ordfører Rees har i et intervju med BBC Radio 5 uttalt at Bristol by har satt i gang tiltak for å mangfoldiggjøre historien om Bristol.

– Slik skal byen bli mer informert og stå i bedre posisjon til å kollektivt bestemme hvem den ønsker å hedre, og hvor, sier han.

Quinns statue ble hentet i en lastebil torsdag. Myndighetene i Bristol har også tvitret at skulpturen om Reid vil bli anholdt i Bristols museumssamlinger, frem til kunstneren kommer for å hente den – eller donere den til samlingen.

Rees legger til at han «virkelig vil ønske et bidrag» fra Quinn, ettersom det hadde kostet myndighetene penger å få fjerne statuen.

Kastet i havet

Den tidligere statuen av slavehandler Edward Colston hadde stått der siden 1895.

Under BLM-protester tidligere i år ble det brukt tau for å trekke statuen ned fra sin sokkel, ut mot havna og senere i vannet ved Pero’s Bridge – en bro oppkalt til ære for slaven og mannen Pero Jones, som bodde og døde i Bristol.

Byrådet hentet senere opp statuen og sa at den ville bli vist i et museum sammen med plakater fra protesten.