– Skal ta risiko

Maria Rusinovskaya (39) blir ny leder på Bergen senter for elektronisk kunst

Bergen senter for elektronisk kunst skal være en «tydelig og kraftig stemme» i dagens debatt om kunst, vitenskap og teknologi. En oppgave Maria Rusinovskaya ser frem til å lede fra og med 1. desember. (Foto: Thor Brødreskift.)
Bergen senter for elektronisk kunst skal være en «tydelig og kraftig stemme» i dagens debatt om kunst, vitenskap og teknologi. En oppgave Maria Rusinovskaya ser frem til å lede fra og med 1. desember. (Foto: Thor Brødreskift.)
Skal stimulere kunstscenen i Bergen til teknologisk innovasjon og nytenkning: – Hun er energisk, inkluderende og faglig visjonær.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Bergen senter for elektronisk kunst har fått ny leder.

Om knapt tre måneder vil Maria Rusinovskaya ta over som leder på Bergen senter for elektronisk kunst.

– Det er utrolig spennende å bli en del av en vital aktør på Bergens kreative scene, som engasjerer, oppfordrer og støtter kunstnere i møte med ny teknologi, sier Rusinovskaya.

– Skal ta risiko

Bergen senter for elektronisk kunst skal være en «tydelig og kraftig stemme» i dagens debatt om kunst, vitenskap og teknologi. En oppgave Rusinovskaya ser frem til å lede:

– Sammen med et fantastisk fremtidsrettet team, det sterke lokale miljøet og innspill fra de internasjonale nettverkene, ser jeg frem til å videreføre Bergen senter for elektronisk kunst, sier hun.

Annonse

39-åringen har blant annet jobbet som vitenskapelig medarbeider ved Murmansk kunstmuseum i Russland. Siden 2014 vært kurator for live-programmet ved Bergen kunsthall, og enda før det igjen var hun prosjektleder i Pikene på broen, som leverte kunstproduksjon og -program til blant annet Barents Spektakel og Barents kunsttriennale.

Med posisjonen kommer forventninger om å lede en institusjon som skal stimulere til teknologisk innovasjon i kunsten.

– Jeg gleder meg til å være med på å sette i gang nye eksperimenter, ta risiko og inspirere til nytenkning, sier hun.

Rusinovskaya tiltrer 1. desember.

– Energisk og visjonær

I en pressemelding skriver Bergen senter for elektronisk kunst at «Rusinovskaya er kjent i Bergens kunst- og kulturliv som en energisk, inkluderende og faglig visjonær person».

– Hun har omfattende erfaring med å utarbeide nye programstrategier, kuratere og lede produksjon av nye, tverrfaglige bestillingsverk og programserier, tilrettelegge for kunstnerisk forskning og utvikle nye presentasjonsformater.

Kunsthistoriker og styreleder i Bergen senter for elektronisk kunst, Marit Paasche, fremhever at Rusinovskaya sammen med BEK vil «tydeliggjøre relevansen av kunst og ny teknologi i det offentlige ordskiftet»:

– Maria Rusinovskaya er en svært dyktig kurator og produsent med et imponerende nasjonalt og internasjonalt nettverk. Hennes erfaring fra kuratorkollektivet Pikene på broen, fra Sonic Acts og som kurator ved Bergen Kunsthall, samt hennes klare ambisjon om å løfte kunst og ny teknologi inn i samfunnsdebatten, gjør at vi er sikre på at hun er den rette til å lede BEK inn i en ny epoke.

Rusinovskaya er dessuten styreleder i kunstnerorganisasjonen Visp.

Tar over for «en bauta»

Marit Paasche ønsker samtidig å rette en takk til nåværende leder, Lars Ove Toft:

– Lars Ove Toft har gjort en ufattelig bra jobb for Bergen senter for elektronisk kunst de årene han har vært leder. Hans store innsats og arbeid er en av årsakene til at Bergen senter for elektronisk kunst har en så markant og viktig posisjon i norsk kunstliv. Han vil for alltid være en bauta i dette miljøet, sier hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar