Musikkvideopremiere

Multitalentet Ousu Leigh (22) med hyllest til Gambia i rykende fersk video

Multitalentet Ousu Leighs nyeste låt er rendyrket afrobeat. Han mener sjangeren er kommet for å bli, og gir Burnaboy og WizKid mye av æren for å popularisere den. Nå premieres Ousu Leighs nye musikkvideo i Subjekt.
Multitalentet Ousu Leighs nyeste låt er rendyrket afrobeat. Han mener sjangeren er kommet for å bli, og gir Burnaboy og WizKid mye av æren for å popularisere den. Nå premieres Ousu Leighs nye musikkvideo i Subjekt.
Med musikkvideoen «Make a Problem» ville Ousu Leigh fange essensen av Gambia, og kunne presentere den stolt for både nordmenn og gambiere. Se premieren i toppen av saken.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ousu Leigh med musikkvideopremiere i Subjekt.

– De kicket ikke helt på det. De syns det var kult, men kunne ikke helt relatere, sier Ousu Leigh.

Den norsk-gambiske artisten fra Sofienberg i Oslo produserte en rekke låter i 2018 og 2019. Da han spilte dem av for sine gambiske venner, i farens hjemland, fikk han ikke først den responsen han ville ha.

– Jeg ville lage musikk som de kunne føle og forstå, sier han.

Han bestemte seg for å komme sterkere tilbake, og reiste ned igjen slutten av desember. Denne gangen med en «halvferdig låt» han hadde produsert sammen med sin fetter, Ozzy Sowe.

Annonse

– Heldigvis har jeg alltid med meg en usb-mikrofon, noe som denne gangen gjorde at låten kunne bli ferdig innspilt der nede, sier Leigh.

Nå premierer 22-åringen med låten og musikkvideoen i Subjekt.

En rekke tilfeldigheter førte til Ousu Leighs nye musikkvideo.

En serie heldige hendelser

Videoen ble til etter en serie av mer eller mindre tilfeldige hendelser.

Først tok Ousu Leigh den nye låten med seg til en norsk-gambisk smykkesmed, Ole Demba. De var i Gambia samtidig, og ble ved en tilfeldighet kjent på en nyttårsfest.

Demba lager smykker basert på teknikker fra lokale ringmakere i Gambia. Utenfor verkstedet hans, spilte de av Ousu Leighs låt på anlegget, hvor en rekke barn begynte å danse.

– Jeg filmet barna som danset, Ole filmet meg, og så tenkte vi: Skal vi bare fortsette å filme?

Og en videoproduksjon var i gang.

Ousu Leigh var i 2019 i Urørtfinalen for sin blanding av trap og R&B. (Foto: Last Abdi.)

Taxien som symbol på Gambia

Videoen, som først kanskje skulle bli en liten låt-teaser til bruk i sosiale medier, ble til en hel musikkvideo.

Med en flashy bil i, til og med:

– Bilen, ja! Haha! De gule og grønne taxiene i Gambia har blitt et ikonisk symbol for landet, sier han.

De fant en taxisjåfør som motvillig lånte bort bilen sin.

– «Se på taxien min i forhold til de andre, den er for fly», sa sjåføren, ler Ousu Leigh.

– Til slutt klarte vi å diskutere en pris. Tror det var 600 dalasi vi ble enige om.

Det tilsvarer rundt 105 norske kroner.

– En standard månedslønn i Gambia er rundt 4000 dalasi (rundt 700 kroner). Det skulle bare mangle at vi betalte det, sier han.

I løpet av videoinnspillingen ble taxisjåføren varmere i trøya: – «Vil du sitte i vinduet? Vil du stå på panseret?» Han var helt med, ler Ousu Leigh. Nå er han videoaktuell. (Foto: Last Abdi.)

Vil nå langt

22-åringens musikalske reise er kort, men full av meritter. Han ble blant annet trukket frem som en artistene Bylarm-juryen hadde stor tro på, i et ellers svært rikholdig program. Debutsingelen hans «Notice» ble månedens Urørt-singel i NRK P3, og EP-en «Chess» (2020) sanket oppmerksomhet i branskeskrifter som 730, Gaffa og Red Bull Music.

Ousu Leigh opererte i skjæringspunktet mellom trap og R&B, men har med sine nyere låter begynt å utforske afrobeat, afropop og dancehall. Sjangre som blir stadig mer populære, og som Ousu Leigh mener er kommet for å bli.

– Det er få som gjør afrobeat i Norge. Jeg tror det blir mer av det med den nåværende generasjonen, sier han.

Nå vil han få den norsk-gambiske afrobeat-musikken på radio i Gambia.

– De bruker ikke mye streamingtjenester der. Noen bruker Youtube, men stort sett er det er radio som gjelder.

Ousu Leigh synger på engelsk.

– For at musikken min skal nå ut til flest mulig – ikke bare her i Norge.

Han har også et ønske om at flere i Norge ikke skal slutte å «sove» på gambisk musikk.

– Gambiere som ikke bor i Gambia, må våkne. Det er et fett marked der som man burde sette seg inn i.

Ousu fortsetter:

– Det skulle egentlig bare mangle at jeg lager en afrobeat-låt og en video som er en hyllest til kulturen og folket mitt.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar