fbpx
Etikk og estetikk

Er det greit å brenne Koranen? Er vi for høyt utdannet? Bør Tiktok forbys?

Rapper og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, og leder i den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, er gjester i den femte episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Rapper og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, og leder i den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, er gjester i den femte episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Koranbrenning, identitetspolitikk, utdanning og Tiktok er temaer i femte episode av Subjekt-podkasten Etikk og estetikk. Vi stilte Karpe-Magdi og Civita-Kristin til veggs.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Femte episode av podkasten Etikk og estetikk er ute nå.

Etter at et medlem i Stopp islamiseringen av Norge (Sian) skjendet Koranen foran Stortinget forrige helg, har debatten rast i sosiale medier.

Vi har ytringsfrihet i Norge, og det er lov å brenne koranen. Men er det greit?

– Ja, sier leder i den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, som var kunnskapsminister i Bondeviks andre regjering (2001-2005).

Rapper og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, svarer på sin side «nei».

Annonse

De er begge gjester i den femte episoden av Subjekt-podkasten Etikk og estetikk, som ukentlig inviterer noen av landets fremste kommentatorer, debattanter og kulturpersonligheter til diskusjon om noen av tidens heteste kultur- og samfunnsspørsmål.

 

Vanskelige temaer

I tillegg til spørsmålet om koranbrenning, spurte vi: Er vi for høyt utdannet? Og: Bør Tiktok forbys?

Bakgrunnen for spørsmålet om utdanning, er et innlegg i Aftenposten hvor elev Hedda Aker (19) skriver at utdanningssystemet er utdatert:

«At jeg var for dårlig til å danse, gjorde at jeg ikke kom inn på psykologistudiet. Derfor tar jeg opp fysikk», skriver hun.

Tiktok har vært tema for debatt gjennom hele sommeren, og foreslås kjøpt opp av Microsoft i USA. Dette etter at Donald Trump kom med en tordentale mot appen, og en frykt for at brukerdata lekkes til kinesiske myndigheter.

Varastyremedlem i Oslo unge venstre, som også er styremedlem i Norsk kinesisk forening, mener forslagene om Tiktok-forbud verden over kommer av fordommer mot kinesiske selskaper.

 

Tidligere episoder

Etikk og estetikk er ute i fem episoder.

første episode møtte vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møtte vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møtte vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

I fjerde episode møtte vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.