Etikk og estetikk

Er det greit å brenne Koranen? Er vi for høyt utdannet? Bør Tiktok forbys?

Rapper og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, og leder i den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, er gjester i den femte episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Rapper og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, og leder i den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, er gjester i den femte episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Koranbrenning, identitetspolitikk, utdanning og Tiktok er temaer i femte episode av Subjekt-podkasten Etikk og estetikk. Vi stilte Karpe-Magdi og Civita-Kristin til veggs.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Femte episode av podkasten Etikk og estetikk er ute nå.

Etter at et medlem i Stopp islamiseringen av Norge (Sian) skjendet Koranen foran Stortinget forrige helg, har debatten rast i sosiale medier.

Vi har ytringsfrihet i Norge, og det er lov å brenne koranen. Men er det greit?

– Ja, sier leder i den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, som var kunnskapsminister i Bondeviks andre regjering (2001-2005).

Rapper og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, svarer på sin side «nei».

Annonse

De er begge gjester i den femte episoden av Subjekt-podkasten Etikk og estetikk, som ukentlig inviterer noen av landets fremste kommentatorer, debattanter og kulturpersonligheter til diskusjon om noen av tidens heteste kultur- og samfunnsspørsmål.

 

Vanskelige temaer

I tillegg til spørsmålet om koranbrenning, spurte vi: Er vi for høyt utdannet? Og: Bør Tiktok forbys?

Bakgrunnen for spørsmålet om utdanning, er et innlegg i Aftenposten hvor elev Hedda Aker (19) skriver at utdanningssystemet er utdatert:

«At jeg var for dårlig til å danse, gjorde at jeg ikke kom inn på psykologistudiet. Derfor tar jeg opp fysikk», skriver hun.

Tiktok har vært tema for debatt gjennom hele sommeren, og foreslås kjøpt opp av Microsoft i USA. Dette etter at Donald Trump kom med en tordentale mot appen, og en frykt for at brukerdata lekkes til kinesiske myndigheter.

Varastyremedlem i Oslo unge venstre, som også er styremedlem i Norsk kinesisk forening, mener forslagene om Tiktok-forbud verden over kommer av fordommer mot kinesiske selskaper.

 

Tidligere episoder

Etikk og estetikk er ute i fem episoder.

første episode møtte vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møtte vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møtte vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

I fjerde episode møtte vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar