Blodrøde bygninger

I dag lyser kulturinstitusjoner over hele verden rødt. Dette er grunnen

Onsdag kveld vil kulturbygg i Norge og internasjonalt lyse rødt for å signalisere krisen kulturarrangørene befinner seg i. (Foto: Presse.)
Onsdag kveld vil kulturbygg i Norge og internasjonalt lyse rødt for å signalisere krisen kulturarrangørene befinner seg i. (Foto: Presse.)
Kampanjen #RedAlert har signalisert alarmerende tilstander for kulturinstitusjoner verden over. I Norge flombelyses bygninger blodrøde for å advare mot at frilansstøtten avvikles 1. november.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen legger ned støtten til frilansere fra og med 1. november. Det får norske kulturinstitusjoner til å lyse rødt.

Gjennom september har flere tusen kulturinstitusjoner verden over vært flombelyst i rødt.

I Storbritannia har blant annet Tate Modern, The London Eye og The National Theatre vært med på å belyse en alarmerende tilstand for britiske kulturinstitusjoner som følge av koronapandemien.

De ønsker oppmerksomhet rettet mot mangelfulle økonomiske tiltak for å redde kultursektoren.

Sportsarenaen Nissan Stadium i Nashville i USA markerer også krise gjennom belysningskampanjen #RedAlert. (Foto: Nissan Stadium.)

Global kampanje i kveld

En av organisasjonene som kjemper for kulturlivets rettigheter, We Make Events, står bak kampanjen, og har nå markert den 30. september – i kveld – som en global belysningsdag.

Annonse

Dette betyr at kulturarenaer over hele verden – også i Norge – vil lyse rødt for å markere krisen den befinner seg i, og med lokalt tilspissede budskap.

Den prestigetunge konsertarenaen Royal Albert Hall i blodrødt med emneknaggen #WeMakeEvents (Foto: Royal Albert Hall.)

For frilanserne

I Norge er det lysdesigneren Magnus Boyd som står bak initiativet. Han ønsker, med kulturinstitusjonene samlet, å belyse frilansernes prekære situasjon.

− Arrangementsindustrien opplever tidenes krise, og vi, menneskene i kulissene, står nå helt alene. Flere av våre kollegaer blir fanget opp av regjeringens krisepakker, men ikke alle, sier Magnus Boyd til Subjekt.

Bakgrunnen for dette er at Regjeringen nå reduserer støtten til selvstendige næringsdrivende og frilansere med hele 2,2 milliarder kroner. Kompensasjonsordningen er hjemlet i en midlertidig lov, som etter planen oppheves 1. november.

Onsdag er en global kampansjedag for #WeMakeEvents og storbyer over hele verden vil lyse rødt.  (Foto: The Association of UK DJs.)

Åtte i kveld

Klokken 20.00 i kveld skal kulturbygg rundt omkring i det ganske land flombelyses i rødt for å rette fokus mot, om ikke belyse problemene ved, norske kulturarenaer.

Et rødt belyst kulturliv vil også møtes foran Stortinget for å kreve at regjeringen viderefører kompensasjonsordningen frem til koronakrisen er over.

Tate Modern er en av mange kunstinstitusjoner som deltar i den globale kampanjen. (Foto: Phil Lewis.)

En bransje på spill

I dag jobber 322.000 nordmenn frilans, og andelen blir stadig større.

I kultursektoren jobber særlig mange slik, som selvstendig næringsdrivende. Blant lyd- og lysteknikerne er hele 75 prosent frilansere. Dette kommer frem i en kartlegging Universitetet i Agder har gjennomført i samarbeid med Kulturrom.

− Ved å fjerne den direkte støtten til oss selvstendig næringsdrivende risikerer en hel bransje å stå igjen uten noe fagkompetanse når krisen er over, sier Boyd, og fortsetter:

− Vi stod i store utfordringer med manglende rekruttering og kompetanseflukt allerede før vi ble truffet av tilnærmet full nedstenging den 12. mars, og nå er vi i ferd med å brekke ryggen fullstendig.

Trinity Center er et av  715 kulturbygg i Storbritannia som har deltatt i #RedAlert-markeringer. (Foto: Trinity Bristol.)

Disse lyser rødt

Også i Norge ser det nå ut til å bli stor oppslutning rundt kampanjen.

Bare i Oslo-området er Munchmuseet, Deichman, Operaen, Nationaltheatret, Konserthuset, Oslo spektrum, Holmenkollen og Telenor Arena bare noen av institusjonene som har meldt ifra om rød flombelysning.

Nasjonalt vil Kulturfabrikken i Kristiansand, rådhuset i Elverum, kulturhuset i Longyearbyen, Sarpsborg scene, Kongsberg musikkteater, Drammen scener, Bodø kulturhus, Stavanger konserthus, Grieghallen i Bergen, Festningen, Rockheim og Olavshallen i Trondheim, og studenthuset Driv i Tromsø lyse rødt, for å nevne noen.

Også rådhuset i kulturbyen Liverpool er med på #RedAlert. (Foto: James Maloney/Liverpool Echo.)

Åse Kleveland åpner

Før den visuelle belysningsaksjonen på kvelden, skal det også holdes en demonstrasjon på Eidsvolds plass, foran Stortinget, klokken 12.

Her skal blant annet LO-leder Hans Christian Gabrielsen, Anette Trettebergstuen (Ap), Kari Elisabeth Kaski (SV), Ivar Peersen (Gramart) og Stig Gunnar Ringen (Creo) holde appeller.

Programmet ledes av tidligere kulturminister og artist Åse Kleveland.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar