200 nye kulturmillioner

Raja med ny millionstøtte til scener og museer: – En håndsrekning til frilansere

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) forteller at regjeringen foreslår 200 millioner kroner i støtte til større sceneinstitusjoner og museer i statsbudsjettet for første halvår av 2021. I tillegg vil Ole Bull-museet og Den nationale scene i Bergen få ekstra penger. (Arkivfoto: Vidar Ruud/NTB.)
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) forteller at regjeringen foreslår 200 millioner kroner i støtte til større sceneinstitusjoner og museer i statsbudsjettet for første halvår av 2021. I tillegg vil Ole Bull-museet og Den nationale scene i Bergen få ekstra penger. (Arkivfoto: Vidar Ruud/NTB.)
Regjeringen vil gi 200 millioner kroner til scener og museer for å holde hjulene i gang til våren. Slik vil Raja gi frilanserne jobb.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Statsbudsjettet legges fram neste uke. Her er det satt av 200 nye millioner kroner i krisestøtte til sceneinstitusjoner og museer.

Kulturminister Abid Raja (V) besøkte lørdag Bergen for å gi noen gode nyheter til store kulturinstitusjoner rundt om i landet som er rammet av koronakrisen.

I statsbudsjettet, som legges fram neste uke, er det satt av 200 millioner kroner i krisestøtte til sceneinstitusjoner og museer. Pengene skal gå til institusjoner som mottar mer enn 60 prosent offentlig støtte, blant annet nasjonale institusjoner som Operaen, Nationaltheatret og Kode, samt Det norske teatret i Oslo og Den nationale scene i Bergen.

Også Museet i Trøndelag og Teknisk museum i Oslo er blant dem som vil motta penger fra tilskuddsordningen.

I tillegg setter regjeringen av penger til å starte vedlikehold av Ole Bulls hjem og til et nytt verksted for Den nationale scene i Bergen.

Annonse
Kultur-Norge mener kultur- og eventbransjen er i fare på grunn av koronarestriksjoner og aksjonerte ved å farge en rekke institusjoner røde, blant annet Nationaltheatret. Nå lover regjeringen mer krisestøtte i budsjettet for neste år. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)

– En håndsrekning til frilansere

De 200 millionene fordeles etter en nøkkel regnet ut fra hvor stor andel av billettinntektene de taper på grunn av koronarestriksjonene.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker at institusjonene skal holde hjulene i gang. Frilansere, som dansere og skuespillere, får oppdrag av institusjonene. Dette er en håndsrekning også til dem, sier Raja til NTB.

På spørsmål om hvor mye de 200 millionene utgjør av det totale fallet i billettinntekter for disse institusjonen, medgir Raja at det er en liten andel. Men han viser også til at disse institusjonene fra før mottar mye støtte fra det offentlige.

Raja understreker at dette er en hjelp for våren 2021, og antyder at det kan komme penger for resten av 2021 i revidert nasjonalbudsjett, dersom det er behov for det.

Vil sikre praktbygg

Regjeringen vil også sette av 9,5 millioner kroner til å komme i gang med vedlikehold av Ole Bull-villaen på Lysøen. Noe av pengene skal også gå til å utrede hva som trengs for å sikre at det 147 år gamle praktbygget ikke råtner bort.

– Vi vet det ikke er nok. Men et sånt prosjekt vil ta flere år før det er i mål, understreker Raja, og tilføyer:

– Vi skriver i budsjettet at vi kommer til å følge prosjektet nøye, og i det ligger det en forpliktelse om at vi kommer til å følge opp.

Han legger ikke skjul på at han er fornøyd med å få satt en sum penger til det spesielle bygget i budsjettet, og viser til at konsulentrapporten som pekte ut problemene kom så sent som i sommer. Ifølge rapporten vil det koste om lag 20 millioner kroner å redde bygget, skrev Bergens Tidende. Raja fikk se forfallet med selvsyn da han besøkte stedet i august.

Museet Kode, som eier Ole Bull-villaen, får i tillegg 6 millioner kroner gjennom kriseordningen for tapte billettinntekter.

Teaterverksted

Også Den Nationale Scene i Bergen kan glede seg over en egen post på kulturbudsjettet for neste år. Regjeringen setter av 10 millioner kroner til at teatret kan skaffe seg et verksted og lager for kulisser. Flere løsninger har vært diskutert, blant annet et påbygg ut det fredede teaterbygget.

Men Raja opplyser at han er blitt enig med teatersjef Stefan Larsson om at de i stedet finner seg lokaler et annet sted i byen. Det er billigere og raskere, påpeker kulturministeren. Pengene fra statsbudsjettet skal både gå til et midlertidig verksted og til å utrede en permanent løsning.

Den Nationale Scene får i tillegg 8 millioner kroner fra tilskuddsordningen for første halvår 2021.

Kritisert

Regjeringen ga også i vår krisestøtte til scener og museer på 200 millioner kroner, og har opprettet en stimuleringsordning på 900 millioner kroner til den delen av kultursektoren som mottar mindre offentlig støtte enn de store institusjonene. Det er dessuten opprettet ordninger for å kompensere for tapte billettinntekter og deltakeravgifter innen kultur-, frivillighets- og idrettssektoren.

Likevel har Raja og regjeringen fått en mye kritikk for ikke å gi nok støtte til kulturlivet, blant annet frilansere, arrangører og underleverandører, som mister levebrødet helt eller delvis på grunn av koronatiltakene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar