– Imponerende gjennomarbeidet

Mener dette er Oslos beste arkitektur

Oslo kommune hedrer ny og god arkitektur gjennom den årlige prisutdelingen Oslo bys arkitekturpris. I år er det boligprosjektet Munch brygge som går av med prisen. Krydderhagen og Lakkegata aktivitetspark må nøye seg med hederlig omtale. (Foto: Lund Slaatto arkitekter.)
Oslo kommune hedrer ny og god arkitektur gjennom den årlige prisutdelingen Oslo bys arkitekturpris. I år er det boligprosjektet Munch brygge som går av med prisen. Krydderhagen og Lakkegata aktivitetspark må nøye seg med hederlig omtale. (Foto: Lund Slaatto arkitekter.)
Munch brygge tildeles Oslo bys arkitekturpris for blant annet å tilføre bydelen varme og andre kvaliteter.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oslo bys arkitekturpris for 2020 er utdelt.

Under en kombinert storslagen og koronanedskalert prisutdelingsseremoni på Rådhuset i Oslo torsdag ettermiddag ble Oslo bys arkitekturpris delt ut.

Her ble det kjent at Munch brygge i Oslo som utmerker seg som vinnerprosjektet, etter flere elimineringsrunder.

Det er Lund Slaatto arkitekter, Landskapsarkitekt Gullik Gulliksen AS, samspillsentreprenør Bundebygg AS som mottar prisen, sammen med byggherre Stor Oslo eiendom.

Prisen består av 50.000 kroner, i tillegg til plakett og diplom.

Annonse
På en intelligent og avansert måte tilfører arkitekturen bydelen varme og kvaliteter, skriver juryen i sin vinnerbeskrivelse av Munch brygge. (Foto: Lund Slaatto arkitekter.)

Varme og variasjon

Vinnerprosjektet Munch brygge er et by- og boligprosjekt bestående av to kvartaler med forretninger og serveringssteder på bakkeplan, samt en barnehage og 158 leiligheter.

– Dette er arkitektur av spesielt høy kvalitet, uttaler jurylederen, og trekker frem Munch brygge som «imponerende gjennomarbeidet»:

– Dette er et imponerende gjennomarbeidet arkitekturprosjekt som på en intelligent og avansert måte tilfører bydelen varme og kvaliteter, både i sin sammenheng blant de kjøligere bygningene i området, og med taktilitet og detaljering på nært hold, sier han.

Juryen trekker også frem bærekraft som arkitektonisk kvalitet.

– Bygget er oppført med varige naturmaterialer som bare vil bli finere med tiden. Det er benyttet en spesiallaget, smal tegl som er langt mer energieffektiv enn vanlig tegl, lavkarbonbetong, resirkulert stål og glassull for å minimere karbonavtrykk, sier han.

Krydderhagen må nøye seg med en delt andreplass og hederlig omtale fra Oslo bys arkitekturpris’ jury. (Foto: Gitte Paulsbo.)

Hederlig omtale til Krydderhagen og Lakkegata aktivitetspark

Krydderhagen og Lakkegata aktivitetspark konkurrerte som finalistene mot Munch brygge.

Førstnevnte omtales både som et stort boligområde og et område med høy tetthet.

– Samtidig skaper den tidløse og klart definerte arkitekturen et boligområde med karakter og identitet. Den enkelte bolig har en alminnelig standard, men berikes av nærhet til de kvalitativt gode uterommene og bygningsmiljøet utenfor, skriver juryen.

Lakkegata aktivitetspark er en skolegårdsutvidelse som også fungerer som en park for nærmiljøet.

– Parken har ulike aktiviserende elementer, som et skateområde, klatrevegger, balansestativ og karuseller, samt mange sittemuligheter. Gangsaksen gir en oversiktlig situasjon på en arena som stimulerer sosial og fysisk aktivitet, for barn og voksne, skriver juryen.

Lakkegata aktivitetspark er en skolegårdsutvidelse som også fungerer som en park for nærmiljøet, med blant annet skatepark. (Foto: Kirsti Mørch.)

Økning i antall påmeldte

– Det har vært en ubetinget fryd å jobbe med Oslo bys arkitekturpris. Det er bygget mye fint, og det er fantastisk gøy å få anledning til å se byen på en ny måte, gjennom disse prosjektene, sier Tanja Lie, ny leder av Rådet for byarkitektur.

De har merket en stor økning i antall påmeldte – fra 26 i fjor til 40 i år.

– Det er veldig gøy å se at så mange har blitt meldt på til prisen, det betyr at vi langt på vei har gitt rom for at arkitektur og kreativitet får lov til å utfolde seg. Oslo blir mer spennende når bygningene og det fysiske rommet både utfordrer og begeistrer, sier lederen for byutviklingskomiteen i Oslo, Øystein Sundelin.

Utvalgsleder i Oslo bys arkitekturpris, Øystein Sundelin, framhever Munch brygges kvaliteter i sin begrunnelse for utdelingen. (Foto: Oslo kommune/Sturlason.)

Les hele vinnerbegrunnelsen

Dette er hele juryens vinnerbeskrivelse av Munch brygge:

Munch brygge er et byprosjekt bestående av to kvartaler med forretninger og serveringssteder på bakkeplan, en barnehage og 158 leiligheter. Anlegget forholder seg til viktige byrom, som adkomstorget for Munchmuseet og den vestvendte elvebredden for Akerselvas utløp, med åpne, bymessige funksjoner. Bygningene er i sin helhet utformet i en lys, rød tegl, og har en aktiv geometri.

Det samlede uttrykket tilfører byen varme og variasjon.

Fire bygninger rammer inn to hevede, parkmessig opparbeidede gårdsrom som gir leilighetene en stille og privat side. Det er et sympatisk trekk ved prosjektet at det til tross for en imponerende beliggenhet, ikke har laget enorme luksusleiligheter, men jevnt over har boliger på 60 til 80 kvadratmeter.

Alle boligene har stor, privat balkong, og fra nesten alle leilighetene kan man se vannet. Byggets skråstilte geometri, basert på forbindelsene på bakkeplan, gir denne fjordkontakten. Planene i leilighetene er effektive, men oppleves generøse, med gode lys- og utsiktsforhold og en privat og avskjermet situasjon, tross høy tetthet. Det er anlagt store, frodige felles takhager med eksepsjonelle kvaliteter, inndelt i soner og med overdekninger, lune sittegrupper, mulighet for dyrking, dusjing og ly.

Landskapsplanleggingen fremheves som spesielt god og viktig i dette prosjektet.

Det er forpliktende å bebygge en tomt som ligger vegg-i-vegg med noen av landets viktigste kulturbygg, i et område der bygulvet vil brukes aktivt av oslofolk og besøkende året rundt. Arkitekturen har med seg solide byformingsprinsipper, der dimensjoner mot gaterom og størrelser på forretningslokaler er forbilledlig avpasset. Det er spesielt imponerende hvordan et geometrisk prinsipp skaper spenning og liv både i boligene og i fasadene ut mot byen. Variasjon er noe man ofte etterlyser i store prosjekter, og her er dette innarbeidet som en uløselig del av arkitekturen. Materialene er gjennomarbeidet og samstemte, med rød tegl, gjennomgående synlige bærende stålelementer og himlingsplater som sammen med mørtelen gir et monokromt, enkelt og monolittisk uttrykk. Det er også lagt inn omtanke i relieffdetaljer i murverket som tilfører det store bygget en håndverksmessig og intim dimensjon.

Bygget er oppført med varige naturmaterialer som bare vil bli finere med tiden. Det er benyttet en spesiallaget, smal tegl som er langt mer energieffektiv enn vanlig tegl, lavkarbonbetong, resirkulert stål og glassull for å minimere karbonavtrykk.

Prosjektet er også et eksempel på hvor viktig prosessen er for kvaliteten på sluttproduktet. Arkitekt og utbyggeraktører har hatt et godt samarbeid og viste vilje til å gå i dialog, og justerte tidlige forslag etter innspill fra Plan- og bygningsetaten og Rådet for byarkitektur, både når det gjaldt aktive etasjer mot Munchmuseet og justering av fargebruk på teglsteinen.

Byutviklingsutvalget mener Munch brygge er et imponerende gjennomarbeidet arkitekturprosjekt som på en intelligent og avansert måte tilfører bydelen varme og kvaliteter, både i sin sammenheng blant de kjøligere bygningene i området, og med taktilitet og detaljering på nært hold.

Byutviklingsutvalget tilråder Munch brygge som årets prisvinner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar