Beskyldt for seksualisering

Hadia Tajik slår tilbake mot kritikken av bokomslaget: – Vrøvl fra ende til annen

Hadia Tajik er nestleder i Arbeiderpartiet. Denne måneden kom hun med boka «Frihet – En politisk og personlig historie». (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Hadia Tajik er nestleder i Arbeiderpartiet. Denne måneden kom hun med boka «Frihet – En politisk og personlig historie». (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Arbeiderpartiet-nestlederen ble beskyldt for å ødelegge for seg selv med omslaget på sin nye bok, «Frihet». Det har skapt heftig debatt på sosiale medier. Nå slår Hadia Tajik tilbake.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Hadia Tajik (Ap) har blitt kritisert for sitt nye bokomslag.

I Stavanger Aftenblad mandag slår Tajik hardt tilbake mot kritikken.

«Påstanden om at forsidebildet mitt gjør det vanskeligere for andre unge kvinner å drive med politikk er, mildt sagt, vrøvl fra ende til annen», skriver hun.

«Det rålekre fotografiet av Tajik skal ikkje selje sminke eller klede, men lokke oss inn i ei bok som startar med 50 sider om kor viktig det er med fagforeiningsarbeid. I så måte er det feminiserte og seksualiserte portrettet sterkt malplassert», skrev Fakultetsdirektør på Universitetet i Stavanger, Karoline Holmboe Høibo, i Stavanger aftenbladet. (Foto: Tiden norsk forlag.)

Bakteppet er et mye omtalt debattinnlegg i samme avis fra Karoline Holmboe Høibo, fakultetsdirektør ved UiS.

Hun spør om Tajiks omslagsfotografi er ment å lede tankene til «50 Shades of Grey» og hevder at bildebruken ødelegger både for Tajiks politiske budskap og for andre unge kvinners mulighet til å drive med politikk i framtiden.

Annonse

«Jeg hadde skjønt om anklagen kom fra en litt konservativ pakistansk mann», skriver Tajik i sitt svar.

Men ifølge henne krysser det over til å bli grovt når Høiby antyder at Tajik burde kledd seg annerledes sett i lys av metoosakene i Arbeiderpartiet.

«Ærlig talt. Kjernen i problemet med seksuell trakassering er menn som misbruker makt, ikke hvordan kvinner kler seg.»

Tajik sammenligner videre bokomslaget med det kjente fotografiet av daværende statsminister Per Borten (Sp) i underbuksene hjemme på gården i 1969.

«Mye ble sagt om det bildet. Men ikke at han bød på kroppen sin i seksuell forstand.»

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar