Faldbakken og Almaas nominert

Spennende dager for forlaget Oktober

Matias Faldbakken er blant de nominerte til Nordisk råds litteraturpris. Han er nominert med den allerede svært prisbelønte romanen «Vi er fem». (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Matias Faldbakken er blant de nominerte til Nordisk råds litteraturpris. Han er nominert med den allerede svært prisbelønte romanen «Vi er fem». (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Begge de norske nominantene til Nordisk råds litteraturpris er i forlaget Oktober sin forfatterstall. Prisen deles ut i morgen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Matias Faldbakken og Bjørn Esben Almaas er nominert til Nordisk råds litteraturpris som deles ut i morgen.

Vinneren presenteres 27. oktober under et strømmet arrangement som kan ses over hele Norden, blant annet på Norden.org.

«Etter at covid-19 satte en stopper for prisutdelingen på Island, er det i stedet duket for en digital prisfest når vinnerne av de fem prisene avsløres. Vinneren mottar prisstatuetten «Nordlys» og 350.000 danske kroner», heter det i pressemeldingen.

Det deles ut miljøpris, barne- og ungdomslitteraturpris, filmpris, musikkpris – og litteraturpris, der litteraturprisen er den eldste av de fem.

I år er det Matias Faldbakken, nominert for sin roman «Vi er fem», og Bjørn Esben Almaas, nominert for sin roman, «Den gode vennen», som representerer de norske fargene i denne prestisjefylte kategorien.

Annonse

Stor oppmerksomhet

Faldbakken har fått stor oppmerksomhet for sin roman, «Vi er fem», som allerede har sørget for Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Flere anmeldere hadde den også på listen sin over fjorårets beste, norske romaner.

– Det er en oppsiktsvekkende god roman, det var klart fra første stund, og jeg er ikke overrasket over at den er blitt sett og anerkjent av anmeldere og prisjuryer, sier forlagssjef i Oktober, Ingeri Engelstad. Som altså kan glede seg over at også en annen av forlagets forfattere, Bjørn Esben Almaas, er nominert til storprisen.

– «Den gode vennen» er en viktig roman, vond å lese og samtidig lysende god. Den fortjener all heder og oppmerksomhet den kan få, sier hun til NTB.

Forlaget kan også si seg fornøyd med at Monica Fagerholm er på nominasjonslisten for Finland. Det er nemlig Forlaget Oktober som utgir denne forfatteren på norsk.

– Fagerholm er en av de aller fremste finlandssvenske forfatterne, hun har vært nominert til denne prisen flere ganger. «Hvem drepte Bambi» er en mørk, urovekkende og tankevekkende roman – det er sterk lesning, mener forlagssjefen om romanen som har gitt Fargerholm nominasjon.

– Et knyttneveslag

I Stordalens forlagsfamilie, Strawberry Publishing, er det også spenning før offentliggjøringen av prismottakeren neste uke. Underforlaget Armada er norsk utgiver av den danske dikteren Yahya Hassans andre og siste diktsamling i norsk oversettelse. Boken kom nesten samtidig med budskapet om dikterens død, Hassan ble som kjent funnet død i leiligheten sin i april i år.

Forlagsredaktør Anne Fløtaker sier til NTB at hun ikke er overrasket over at han er nominert til prisen.

– Hassan brukte språket på en personlig og overraskende måte, han satte det høye og det lave sammen slik at ordenes betydning blir ny. Samtidig hadde han et følsomt blikk for rytme, og han får hvert dikt til å fremstå som en historie det var maktpåliggende for ham å få fortalt.

– Det er en insisterende, nesten hypnotisk, kvalitet ved hans diktning som gjør at man ikke kan se vekk, sier hun – og legger til at Hassan traff som et knyttneveslag da han debuterte som dikter allerede som 18-åring.

– Jeg er sikker på at han har inspirert mange, og at vi kommer til å lese poeter som skriver i hans tradisjon i fremtiden. Han valgte å formulere råskapen han levde i, og med, så tydelig. Avtrykket etter diktene hans er så stort fordi han fant ordene som kunne beskrive livet hans slik at det ble til noe som angikk oss alle. Dét er stor kunst.

I 2019 mottok den danske forfatteren og politiske aktivisten Jonas Eika (29) Nordisk råds litteraturpris, som den yngste vinneren gjennom tidene.

På norsk side har de tre siste prismottakerne vært Jon Fosse (som fikk prisen i 2015 for trilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd»), Merethe Lindstrøm (som fikk prisen i 2012 for «Dager i stillhetens historie») og Per Petterson (som tok hjem prisen i 2009 for «Jeg forbanner tidens elv»).

Den dansk-palestinske dikteren Yahya Hassan ble bare 24 år gammel. Han var 18 år gammel da han slapp sin første diktsamling, og han ble hyllet som en av de første danske stemmene som skildret livet i et minoritetsmiljø. (Foto: Ritzau/NTB/AP.)

Disse er nominert

Danmark:

* «YAHYA HASSAN 2» av Yahya Hassan. Dikt, Gyldendal

* «HHV, FRSHWN – Dødsknaldet i Amazonas» av Hanne Højgaard Viemose. Roman, Gyldendal

Finland:

* «Hvem dödade bambi?» av Monika Fagerholm. Roman, Förlaget M

* «Ihmettä kaikki» av Juha Itkonen. Roman, Otava

Færøyene:

* «Ikki fyrr enn tá» av Oddfríður Marni Rasmussen. Roman, Sprotin

Island:

* «Lifandilífslækur» av Bergsveinn Birgisson. Roman, Bjartur

* «Kláði av Fríða Ísberg. Novellesamling, Partus forlag

Norge:

* «Den gode vennen» av Bjørn Esben Almaas. Roman, Oktober forlag

* «Vi er fem» av Matias Faldbakken. Roman, Oktober forlag

Det samiske språkområdet:

«Juolgevuođđu» av Niillas Holmberg. Dikt, DAT

Sverige:

* «Marginalia/Xterminalia» av Johan Jönson. Dikt, Albert Bonniers förlag

* «W.» av Steve Sem-Sandberg. Roman, Albert Bonniers förlag

Åland

* «När vändkrets läggs mot vändkrets» av Mikaela Nyman. Dikt, Ellips förlag

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar