På villspor

Kunstverk berget livet til T-banesjåfør: – Ikke undervurder samtidskunsten

Dette kunne ha blitt livets endestasjon for en nederlandsk togfører i natt. Men Maarten Strujis offentlige kunstverk, formet som en hvalfinne, berget en T-bane på villspor. Ingen skal ha blitt skadet under hendelsen. (Foto: Jeffrey Groeneweg/AFP.)
Dette kunne ha blitt livets endestasjon for en nederlandsk togfører i natt. Men Maarten Strujis offentlige kunstverk, formet som en hvalfinne, berget en T-bane på villspor. Ingen skal ha blitt skadet under hendelsen. (Foto: Jeffrey Groeneweg/AFP.)
Kurator Leif Magne Tangen drar en vits over hvalfinneskulpturen som reddet et liv i natt. Den nederlandske kunstneren bak verket mener skulpturen har fått merverdi.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En togfører i den nederlandske byen Spijkenisse var nær livets endestasjon, men ble reddet av en offentlig utplassert hvalfinneskulptur.

Det var natt til mandag at en T-bane kjørte altfor langt inn på endestasjonen De Akkers, nært Rotterdam, slik at toget braste utfor et over ti meter høyt stup.

Et offentlig utplassert kunstverk fra 2002, stedsspesifikt skapt av den nederlandske kunstneren Maarten Strujis, tok togets front imot og skal ifølge lokale naboer ha reddet togføreren fra en ytterligere katastrofal ulykke.

– Ikke undervurder samtidskunsten, sier kurator Leif Magne Tangen.

T-baneføreren kunne selv forlate toget på en trygg måte, rapporterer den nederlandske rikskringkasteren NOS. (Foto: Peter Dejong/AP.)

Reddet av «hval»

T-baneføreren kunne selv forlate toget på en trygg måte, og ble fraktet til sykehus for videre kontroll, rapporterer den nederlandske rikskringkasteren NOS.

Annonse

Siden ble føreren arrestert og intervjuet av politiet, men de understreker at dette er standard prosedyre for T-baneulykker.

– Det er ikke på grunn av mistanke, men er en del av etterforskningen, sier det nederlandske politiet.

Ingen andre skal ha vært om bord på toget da ulykken inntraff like før midnatt, men naboer skal ha reagert med sjokk over lyden av oppskrapt metall.

– Det varte i to eller tre sekunder, uttaler en nabo til NOS.

Lokale myndigheter jobber med å finne ut at hvordan de kan bringe toget ned på en kontrollert måte, ifølge politiet.

Ingen skal ha blitt skadet under togulykken som inntraff ved Rotterdam i Nederland i natt. (Foto: Robin Utrecht/AFP.)

Polyesterskulpturer av Maarten Strujis

Skulpturen som reddet T-baneførerens liv skal være laget av polyester, og kunstneren bak de potensielt livreddende skulpturene heter Maarten Strujis.

– Hvis T-banen hadde truffet den andre halen, ville den ha gått tvers igjennom, sier han til det nederlandske nyhetsnettstedet AD.nl.

– Det ser veldig poetisk ut nå. Verket får merverdi av at hvalfinnen støtter oppunder toget, sier han.

Lokale T-baneruter har blitt innstilt.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar