Verk

Nasjonalmuseet satser på mote og kjøper enda en kjole fra norsk komet

Den norske designduoen Aadnevik gjør internasjonal braksuksess. Nå får et av signaturantrekkene deres evig liv og kunststatus.
Norske Kristian Aadnevik var assistent for Alexander McQueen under studietiden. Nå gjør han braksuksess med sin kone og designpartner Hila Aadnevik.
Saken er Nytt verk til Nasjonalmuseets samling.

Edda Gimnes, Admir Batlak, Elisabeth Stray Pedersen og nå Kristian Aadnevik for andre gang.

Når det nye Nasjonalmuseet åpner på Vestbanen våren 2021, er det med en oppdatert, nærmest trendy, samling av nye antrekk fra den norske motescenen.

– Det er stor interesse for mote blant publikum, og Nasjonalmuseet ønsker å bli et ledende museum for visning av mote, sier Karun Nordård.

Hun er kurator på Nasjonalmuseet og peker på Aadneviks kometkarriere de siste årene.

– Han har siden 2004 vært aktiv og gjort seg gjeldende internasjonalt, og innkjøpet vil være et viktig tilskudd til museets motesamling, sier Nordård.

Nå kjøper de signaturantrekket «Look 1» fra Aadneviks høst/vinter-kolleksjon fra 2019 inn til samlingen.

Assistent for Alexander McQueen

Kristian Aadnevik har teknisk skredderutdannelse fra Bergen yrkesskole.

I 2002 ble han uteksaminert med en master innen damemote fra Royal College of Art i London.

Under studietiden var han assistent for Alexander McQueen, og i 2004 startet han eget merke og drev dette frem til han i 2013 startet opp igjen, denne gangen sammen med sin kone og nåværende designpartner Hila Aadnevik.

Siden har de gjort braksuksess. Aadneviks design har blitt brukt av en rekke kjente personer, som Rihanna, Madonna og Kendall Jenner.

Inspirert av galakser

Kjolen som nå gis evig liv på Nasjonalmuseet skal være inspirert av et mytisk kart tegnet av Alexander Jamieson, også kjent som «Celestial Atlas» (1822). Dette speiles i glitrende detaljer og fjær, og assosiasjoner til galakser og solsystemer.

Nasjonalmuseet har fra før av ett antrekk av Kristian Aadnevik i samlingen. Dette fra Aadneviks vår/sommer-kolleksjon i 2006.