Ny rapport:

Kulturlivet frykter tap på 17 milliarder kroner i 2021

Direktør Kristin Danielsen i Norsk kulturråd frykter at kulturnæringen vil tape 17 milliarder kroner i 2021. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Direktør Kristin Danielsen i Norsk kulturråd frykter at kulturnæringen vil tape 17 milliarder kroner i 2021. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Aktører i kulturlivet tror omsetningen vil bli nesten halvert i 2021 dersom smitteverntiltakene fortsetter, viser en ny rapport.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Mer enn 4.000 kulturaktører har svart på undersøkelsen. I snitt anslår de at omsetningen vil falle med 45 prosent neste år.

Det vil i så fall utgjøre et tap på 17 milliarder kroner.

– Dette rammer de små og mellomstore bedriftene hardest. Vi vet at de færreste i kultursektoren har kapital til å holde på ansatte eller stå uten omsetning over lengre tid, sier Kulturrådet-direktør Kristin Danielsen.

Og fortsetter:

– I verste fall sitter vi igjen med noen få store selskaper når pandemien er over.

Annonse

Rapporten, som Menon Economics og BI: CCI har laget på oppdrag fra Kulturrådet, baserer seg på en spørreundersøkelse blant mer enn 4.000 aktører i norsk kultursektor. Dersom smittevernrestriksjonene opprettholdes, anslår de at den totale omsetningen vil falle med 45 prosent sammenlignet med et normalår.

Danielsen mener rapporten viser at regjeringens tiltak for kultursektoren både må videreføres og utvides.

– Kultursektoren er blant de sektorene som har blitt rammet hardest av koronakrisen, og vi håper det snart blir mulig å vurdere mer målrettede og nyanserte tiltak, sier hun.

SVs Freddy Øvstegård kaller rapporten en «knusende dom» over kulturminister Abid Rajas (V) lederskap.

– Krisehjelpen til kulturlivet har systematisk i åtte måneder vært for liten og for sen, full av hull og mangler. Dette har særlig har rammet underleverandørene, sier Øvstegård.

– Nå er Raja på overtid igjen. Med den nye nedstengingen sist uke burde regjeringen umiddelbart ha varslet forlenging og forsterking av krisehjelpen for kulturlivet – en hjelp som egentlig er planlagt utfaset, sier han.

Avlyste festivaler, stengte teatre og konsertscener og tapt arbeidskraft bidrar til at norsk kultursektor frykter et tap på 17 milliarder kroner neste år. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)

Forventer verre 2021 enn 2020

Avlyste festivaler, stengte teatre og konsertscener og tapt arbeidskraft bidrar til at norsk kultursektor frykter et tap på 17 milliarder kroner neste år.

I alt 18 prosent av hele kultursektoren har endret yrkesstatus siden mars og 17 prosent vurderer å skifte bransje. Kulturaktører venter dessuten at 2021 blir verre enn 2020.

Det jobber om lag 60.000 personer jobber i kultursektoren, dersom man regner med underleverandører, og til sammen skapte de verdier for 28 milliarder kroner i fjor.

I år har kultursektoren tapt 32 prosent av inntektene, og de forbereder seg på at 45 prosent av inntektene forsvinner neste år. Det utgjør 17 milliarder kroner.

Kulturminister Abid Raja (V) sier rapporten er dyster lesning og at det er uttrykk for den store usikkerheten som hersker i kulturlivet.

Raja peker på at konkurser og arbeidsledighet er uunngåelig.

– Vi ser at krisen kan bli langvarig, og at vi da må belage oss på å videreføre tiltak. Vi har heldigvis en robust økonomi i Norge som gjør oss i stand til å håndtere utfordringene, sier Raja.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar