Saksøkt i skattespørsmål

Tysk domstol mener techno er musikk

Den legendariske nattklubben Berghain var blant de som saksøkte tyske skattemyndigheter for å forskjellbehandle nattklubber med andre typer konsertsteder. De vant. Dermed kan nattklubber slippe unna med 7 prosent moms på billetter i stedet for 19 prosent, som har vært satsen så langt. (Foto: Presse.)
Den legendariske nattklubben Berghain var blant de som saksøkte tyske skattemyndigheter for å forskjellbehandle nattklubber med andre typer konsertsteder. De vant. Dermed kan nattklubber slippe unna med 7 prosent moms på billetter i stedet for 19 prosent, som har vært satsen så langt. (Foto: Presse.)
Klubbere har neppe vært i tvil om at det de hører på er musikk, og nå har de fått rettens medhold – i en sak som egentlig handler om moms. Klubbeier Ola Smith-Simonsen kaller det for en seier.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Visste du at techno er musikk? Nå er det bekreftet.

Den føderale skattedomstolen BFH har sett på om technoklubber bør få lavere moms, slik som konsertarrangører i Tyskland gjør.

Blant saksøkerne, som mente de var blitt urettferdig behandlet, var den legendariske klubben Berghain.

Og de vant altså fram.

– DJ-er gjør mer enn å spille låter. De fremfører sine egne musikkstykker ved bruk av instrumenter, i utvidet forstand, og skaper nye lydsekvenser som har sin egen karakter, heter det i dommernes konklusjon 29. oktober.

Annonse

Dermed kan nattklubber slippe unna med 7 prosent moms på billetter i stedet for 19 prosent, som har vært satsen så langt.

For klubbinstitusjonene er dette en god nyhet i et tungt år, der klubber har måttet holde stengt i over et halvt år på grunn av pandemien.

– En seier

Mangeårig DJ og klubbeier Ola Smith-Simonsen, som driver Jaeger i Oslo, kaller ordlyden i den endelige dommen for en seier.

– Samtidig ville noe annet være veldig rart, sier han til Subjekt.

Han påpeker at techno, som sjanger, lenge har vært diskriminert i slike spørsmål.

– Kanskje ikke så mye i Berlin, men i Tyskland generelt, og i Norge spesielt, så har techno gått under radaren for kunstnerisk virksomhet, sier han.

Annerledes i Norge

– Hvordan da?

– I Norge ble det ikke fastslått før i 2001 at det en DJ driver med er kunstnerisk virksomhet. Dette i forbindelse med merverdiavgiftsfritaket for kultur, sier han.

Også i Norge vil dette slå bedre ut ved momsutregningen, da kunstnerisk virksomhet er fritatt for merverdiavgift.

– Hvis en barista spiller musikk fra en CD, så faller det ikke innunder konsertbegrepet. Men hvis du har en DJ som mikser musikk, slik at det der og da oppstår noe unikt, så er det det, sier Smith-Simonsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar