Mottar 150.000 kroner

Dette er vinneren av Sparebanken sørs kunstnerpris

Den kritikerroste skulpturkunstneren Johanne Hestvold (32) fra Sandøya stikker av med enda en kunstnerpris. (Foto: Privat.)
I samarbeid med Sørlandets kunstmuseum vil banken sette unge kunstnere på agendaen gjennom egen utstilling og pris. 32 år gamle Johanne Hestvold stikker av med seieren.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sparebanken sør kunstnerpris til Johanne Hestvold. Publikumspris til Pearla Pigao.

Under en noe digital prisutdeling torsdag kveld ble Sparebanken sør kunstnerpris tildelt Johanne Hestvold.

Hun har ifølge juryen markert seg blant en ny generasjon billedkunstnere som plukker opp arven etter modernismen.

– Jeg er overveldet, sier Johanne Hestvold til Subjekt, og fortsetter:

– Og veldig takknemlig og stolt over å bli valgt ut av juryen, blant så mange sterke arbeider og kunstnerskap.

Annonse

Sparebanken sør kunstnerpris deles ut hvert andre år i samarbeid med Sørlandets kunstmuseum. Prisen er på 150.000 kroner og deles ut i forbindelse med en egen utstilling der nominerte kunstnere stiller ut.

En nominasjonsjury innstilte i januar Pearla Pigao (34), Tim Høibjerg (34), Marthe Elise Stramrud (36) og Johanne Hestvold (32) til denne utstillingen og prisen.

Direktør på Kristiansand kunsthall, Cecilie Nissen, er blant mange publikummere som har vist interesse for Johanne Hestvolds verk i utstillingen «Sparebanken sør kunstnerpris». (Foto: Sørlandets kunstmuseum.)

– Poetisk og levende

I år har juryen bestått kuratorene Karl Olav Segrov og Trine Otte Bak Nielsen, samt kunsthalldirektør Stefanie Hessler og kommunikasjonsleder i Sparebanken sør, Trond Skjæveland.

– Årets prisvinner har laget to verk som spiller på kontrasten mellom det materialtunge og det skjøre, levende og poetiske, skriver juryen i sin begrunnelse.

De trekker frem at Hestvold har konseptuell tilnærming til materialene, og at dette resulterer i både poetisk og romlig kunst.

– Gjennom ny materialbasert forskning går kunstneren rett inn i en aktuell problematikk hvor verkene kobler natur med kultur, og belyser menneskets påvirkning på naturen og naturens påvirkning på mennesket, skriver de.

Les også: Dette er kunstnerne du bør investere i nå

Flere priser i bagasjen

Hestvold skal bruke pengene på fremtidige utstillinger.

– Først og fremst så er det en faglig anerkjennelse. Det setter jeg stor pris på. Mer umiddelbart betyr selve midlene at jeg får råd til å betale noen utgifter jeg ikke var helt sikker på hvordan jeg skulle løse i forbindelse med den kommende utstillingen min, sier hun til Subjekt, og fortsetter:

– På sikt betyr det mer midler til forskning og produksjon. Rett og slett litt mer senkede skuldre i 2021.

I 2015 gjorde hun seg bemerket ved sin deltagelse på gruppeutstillingen «NN-A NN-A NN-A, Ny norsk abstraksjon» på Astrup Fearnley-museet, som senere turnerte til Stavanger kunstmuseum.

Samme år mottok hun Anders Jahres kulturpris for yngre kunstnere.

Les også: Dette er de dyreste kunstverkene solgt i 2019

Publikum i interaksjon med Pearla Pigaos verk fra utstillingen på Sørlandets kunstmuseum. (Foto: Sørlandets kunstmuseum.)

Vil fremme samtidskunst på Agder

Prisen er ifølge Sørlandets kunstmuseum opprettet for å synliggjøre og fremme samtidskunst på Agder og gi en anerkjennelse til landsdelens unge kunstnere på dette området.

Alle de nominerte viser arbeider i en egen utstilling på Sørlandets kunstmuseum, og den kan oppleves frem til 22. november 2020.

Hestvold er født på Sandøya utenfor Tvedesrand og har en bachelor i billedkunst fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kuvataideakatemia i Helsinki.

Hun har senere hatt separatutstillinger ved blant annet Bomuldsfabrikken, Arendal og Kunstnerforbundet, Oslo. I 2019 var hun med i utstillingen «Sol og vår i januar», også på Astrup Fearnley-museet, en utstilling og et talentprogram som koblet unge samtidskunstnere opp med unge kunstskribenter og private kunstsamlere.

Les også: Dette er kunst-Norges 50 mektigste

Subjekt møtte Pearla Pigao i eget studio tidligere i år. (Foto: Håkon Borg.)

Over halvparten av stemmene til Pearla Pigao

I tillegg til hovedprisen på 150.000 kroner, kan publikum stemme frem sin favoritt.

Dette resulterer i publikumsprisen på 25.000 kroner.

I 2020 har 1150 stemmer blitt avgitt. Pearla Pigao fikk 610 stemmer og gikk dermed av med seieren.

– Det er utrolig stas å vinne publikumsprisen! Å vite at arbeidet mitt har kommunisert med, og nådd ut til så mange mennesker, gjør meg både stolt, ydmyk og veldig glad, sier hun, og fortsetter:

– Tusen takk til alle som har stemt arbeidet mitt frem, og tusen takk til Sparebanken sør og Sørlandets kunstmuseum for å fortsette å støtte unge kunstnere i sitt arbeid.

Les også: Pearla Pigao sa opp tre jobber for å satse på kunsten

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar