Miriam Wistreich (35) er ny leder for Unge kunstneres samfund (UKS). Hun tiltrer 15. februar i 2021, på kunstnerorganisasjonens 100-årsjubileum. (Foto: Jennifer Steetskamp.)
Skal tale unge kunstneres sak

Miriam Wistreicht (35) blir daglig leder for Unge kunstneres samfund

Hun kommer fra prestisjetunge kunstinstitusjoner og står bak sin egne organisasjonspsykologi som setter omsorg i sentrum. Neste år tiltrer 35-åringen som leder for UKS på sitt 100-årsjubileum.
Saken er UKS har fått ny daglig leder.

Miriam Wistreich (35) kommer fra stillingen som kunstnerisk leder ved Hotel Maria Kapel i den nederlandske byen Hoorn.

Der bidro hun til å videreutvikle en institusjon som støtter unge kunstneres praksis.

Nå skal hun gjøre nettopp dette, bare i Norge.

– Jeg er begeistret over å skulle lede UKS – en institusjon som driver frem debatter om hvordan vi lever og jobber som kunstnere. For meg er denne utopiske oppgaven virkelig inspirerende, og jeg ser frem til å samarbeide med kunstnerne, teamet og styret i UKS om å løfte aktuelle og presserende problemstillinger om tilgang og likeverd i samtidskunsten, sier hun.

Unge kunstneres samfund (UKS) er både et visningssted for internasjonal samtidskunst og en landsdekkende medlemsorganisasjon for kunstnere. Organisasjonen ble stiftet av kunstnere i 1921.

Wistreicht skal dermed lede en av Norges største kunstnerorganisasjoner inn i det som blir UKS’ 100-årsjubileum.

Betatt av tilstedeværelsen

Styreleder i UKS, Steffen Håndlykken, er begeistret.

– I Miriam Wistreich har UKS funnet en daglig leder som deler vårt engasjement for å forbedre kunstnernes arbeidsforhold, både innenfor institusjonen og på et politisk nivå, sier styrelederen, og fortsetter:

– Hun tar med seg en bred erfaring fra kuratering, administrering og skriving i internasjonale sammenhenger, men styret ble like betatt av tilstedeværelsen og varmen hun brakte til møtene våre. Vi ser med glede og forventning frem til at Wistreich tar over som daglig leder.

Kunstnerisk organisasjonsutvikling

Wistreich har blant annet, i samarbeid med kunstnere, utviklet en eksperimentell og kunstnerisk organisasjonspraksis ved navn «Slow burn», som setter omsorg i sentrum for organisasjonen.

– Spørsmålet om hvordan bygge bærekraftige kunstverdener og kunstneriske praksiser har vært i tankene mine og en del av arbeidet mitt i flere år, sier hun.

Wistreich har dessuten bakgrunn fra blant annet Arken kunstmuseum i Danmark fra kuratorprogrammet ved De Appel. Hun har også kuratert flere utstillinger.

Bortsett fra kunst, forteller hun at hun liker matlaging, strikking, valper og middelmådige kinofilmer.

UKS’ produksjonsleder Roderick Hietbrink, som var fungerende daglig leder under Rhea Dalls permisjon i 2019, vil være fungerende daglig leder frem til 15. februar 2021.