Premiere av Stovnerrevyen 2020

«De sier at Jaffar røyker bønner, men ingen spør hvorfor han røyker bønner»

Stovnerrevyen hadde ikke blitt arrangert på ti år før komikerne Shabana Rehman og Zahid Ali gjennom Født fri initierte å plukke opp den gamle tradisjonen. Det ble møtt til blandet mottakelse. Stovnerrevyen 2019 ble av SV-politiker Marian Abdi Hussain anklaget for rasisme. Og i år har revyen vært stridens kjerne i konflikten om Født fri. Nå premierer Stovnerrevyen 2020, «Jaffar på bjerget», i Subjekt.
Stovnerrevyen hadde ikke blitt arrangert på ti år før komikerne Shabana Rehman og Zahid Ali gjennom Født fri initierte å plukke opp den gamle tradisjonen. Det ble møtt til blandet mottakelse. Stovnerrevyen 2019 ble av SV-politiker Marian Abdi Hussain anklaget for rasisme. Og i år har revyen vært stridens kjerne i konflikten om Født fri. Nå premierer Stovnerrevyen 2020, «Jaffar på bjerget», i Subjekt.
Stovnerrevyen har vært stridens kjerne i konflikten om Født fri. Anklager om rasisme og pengemisbruk til tross: Nå premierer Stovnerrevyen 2020 endelig.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den omstridte Stovnerrevyen er tilbake.

Hva hadde du gjort hvis du var konge for en dag?

Stovnergutten Jaffar våkner i baronens seng.

En tolkning av Holberg

Dette er utgangspunktet for Stovnerrevyen 2020, «Jaffar på bjerget», en revy som regissørene selv beskriver som et samarbeid mellom Ludvig Holberg og Stovner videregående skole.

Tittelen spiller på Ludvig Holberg (1684-1754) sin komedie fra 1722, «Jeppe på bierget».

Annonse

Holberg er også aktuell i år etter at hans statue på Nationaltheatret ble foreslått revet i en underskriftskampanje.

Historikere har tilbakevist påstandene.

Alvorspregede undertoner

Komedien «Jeppe på bierget» (1722) er vist gjennom mange nye tolkninger, av både profesjonelle teatre og av amatørgrupper – ofte med utgangspunkt i replikken «De sier at Jeppe drikker, men ikke hvorfor han drikker.»

Stykket tar utgangspunkt i at de store ofte driver gjøn med de små. Helt spesifikt så gjør de narr av Jeppe. Men det Jeppe gjør når han en morgen våkner opp i baronens seng har moret mange, samtidig som komedien har alvorspregede undertoner.

Nå sier Stovnerrevyen: «De sier at Jaffar røyker bønner, men ingen spør hvorfor han røyker bønner».

Anklager om rasisme

Stovnerrevyen har vært gjenstand for debatt to år på rad.

Først i 2019, da SV-politiker Marian Abdi Hussain anklagde stykket for rasisme.

Responsen var derimot en helt annen fra kronprinsesse Mette-Marit og oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), som begge anbefalte stykket varmt.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) tok til motmæle mot Hussain, og spurte: «Leter vi etter rasisme med lupe?»

Siden fikk regissørene Shabana Rehman og Zahid Ali, initiert av stiftelsen Født fri, også støtte for å ha vekket nytt liv i revykulturen på en videregående skole som ikke hadde arrangert revy på ti år.

Født fri-konflikten

I år ble det dog en ny vending for Stovnerrevyen.

Siden den omfattende granskingen av Født fri begynte denne høsten, har Stovnerrevyen vært stridens kjerne.

Anonyme varslere mente at arbeidet med revyen ikke stod i henhold til stiftelsens mandat om å arbeide mot negativ sosial kontroll.

Også dette har blitt forsvart av andre.

Stovner-rektor Terje Wold kaller blant annet Stovnerrevyen som en viktig arena for demokratiforståelse og dannelse på skolen.

– Jeg mener at Stovnerrevyen er en viktig arena i arbeidet mot negativ sosial kontroll. For ytringsfrihet, demokratiforståelse og for integrering, sier Wold, og fortsetter:

– Jeg er også helt sikker på at vi ikke hadde klart å skape denne arenaen uten Født fri. Vi er nå i år to av samarbeidet, og jeg håper virkelig at vi får anledning til å fullføre det vi har begynt på sammen, slik at Stovner igjen har en meningsfylt og slagkraftig revytradisjon som står på egne bein.

Premierer digitalt

Som følge av koronapandemien lanseres Stovnerrevyen 2020 som film og på nett.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar