Reagerer på budsjettkutt

– Uforståelig kutt i bevilgningene til det frie kunstfeltet

Etter gårsdagens forhandlinger på Stortinget ble det klart at Norsk kulturfond reduseres med ti millioner. Det får rådsleder Lars Petter Hagen til å reagere. (Foto: Morten Holthe Hanssen.)
Etter gårsdagens forhandlinger på Stortinget ble det klart at Norsk kulturfond reduseres med ti millioner. Det får rådsleder Lars Petter Hagen til å reagere. (Foto: Morten Holthe Hanssen.)
Det blir billigere øl, vin og sukker neste år. Det vil gå på bekostning av kunstnere, musikere og kulturarrangører.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen foreslår budsjettkutt. Det går utover Norsk kulturfond.

I gårsdagens budsjettforhandlinger på Stortinget ble det klart at Norsk kulturfond reduseres med 10 millioner kroner for 2021.

Det får rådslederen i Kulturrådet, Lars Petter Hagen, til å reagere.

– Dette er et kutt som vil gå ut over mange av de som er hardest rammet av pandemien, sier han.

I det samme budsjettforslaget foreslås det billigere øl, vin og sukker til neste år.

Annonse

– Det går på bekostning av kulturarrangører, festivaler og spillesteder, biblioteker og andre kulturformidlere over hele Norge. I tillegg til allerede hardt pressede skapende og utøvende kunstnere, sier Hagen.

Tildelingene fra Norsk kulturfond foretas av Kulturrådet og uavhengige fagutvalg, som basert på kunst- og kulturfaglig skjønn skal dele ut de statlige midlene til kunst og kultur i Norge.

– Går utover publikum

I 2019 ga fondet tilskudd til nesten 4.000 kunstnere, prosjekter og andre tiltak.

– Når disse satsingene svekkes går det ut over både kulturaktører og publikum, sier han.

Kulturdepartementets stimuleringsordning videreføres for første halvår 2021, og det er varslet at en andel av disse midlene vil brukes til å styrke ordninger under Norsk kulturfond.

– Det er nødvendig at det nå kommer økte bevilgninger gjennom stimuleringsordningen, også til Norsk kulturfond, sier Hagen, og fortsetter:

– Nå trengs det politisk vilje til å satse på den bredden av norsk kunst- og kulturliv som Norsk kulturfond representerer, og en anerkjennelse av det frie feltets betydning i det norske samfunnet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar