Australia:

Klar med lovforslag som tvinger globale IT-giganter til å betale for nyheter

Myndighetene vil sørge for at australske medier får betalt når IT-giganter som Google formidler nyheter. (Illustrasjonsfoto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix.)
Myndighetene vil sørge for at australske medier får betalt når IT-giganter som Google formidler nyheter. (Illustrasjonsfoto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix.)
Australias regjering sendte onsdag over et lovforslag som tvinger some-giganter som Google og Facebook til å betale for nyheter produsert av mediehusene. Loven skal være den første i sitt slag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det australske konkurransetilsynets forslag om å har nå blitt lovforslag.

Lovforslaget retter seg mot ubalansen i forholdet mellom nyhetsprodusenter og digitale plattformer.

Det uttaler finansminister av Australia, Josh Frydenberg.

– Loven er utarbeidet for å jevne ut forholdet og for å sikre et bærekraftig og levedyktig australsk medielandskap, sier han.

Hvis forslaget blir vedtatt i sin nåværende form, må Google Search og Facebook NewsFeed forhandle med store mediehus i Australia, inkludert offentlige kringkastere, over hvor mye de må betale for å få tilgang til nyhetene.

Annonse

Hvis de ikke klarer å enes, skal et uavhengig panel settes inn for å innføre en tvungen avtale.

Toppsjefene i Facebook (Mark Zuckerberg), Amazon (Jeff Bezos), Apple (Tim Cook) og Google (Sundar Pichai) måtte i fjor møte for justiskomiteen i Kongressen i USA. Der ble det avholdt høring for å granske hvordan så store IT-selskaper kan reguleres. (Mandel Ngan/AP/NTB.)

Mener lovforslaget misforstår internett

Dersom kravene ikke etterfølges, kan Google og Facebook risikere bøter på opptil ti millioner australske dollar, omtrent 65 millioner norske kroner.

Andre digitale plattformer kan bli omfattet senere.

Facebook mener lovforslaget misforstår internettets dynamikk og at det kan føre til skade på de samme mediehusene som regjeringen ønsker å beskytte.

En avstemning i nasjonalforsamlingen ventes tidlig neste år.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar