Fra vårt ekstraordinære redaksjonsmøte på Zoom i går kveld, etter at vi nådde målet om 1.000 abonnenter innen 2020. (Foto: Skjermdump.)
Leserrekord og milepæloppnåelse

Vekst, vekst og atter vekst for Subjekt

En halv million unike brukere har lest Subjekt i år. Og i går nådde vi endelig milepælen om 1.000 abonnenter innen 2020.
Saken er Subjekt vokser!

På denne tiden i fjor kunne Subjekt vise til enorm økonomisk vekst.

Vi var enda ikke lønnsomme, men hadde på våre tre år nærmere tidoblet omsetningen.

Og ved inngangen til 2020 doblet vi dette igjen. Vi var definitivt på rett spor, og hadde med andre ord stor forventet vekst i år.

Så kom koronapandemien og gjorde livet surt for oss alle. Som andre enkeltmedier i stor vekst fikk vi drømmene våre om ytterligere vekst knust.

Vi hadde allerede igangsatt store lønns- og honorarøkninger, og ble nødt til å omstille oss.

Som redaktør er jeg derfor både stolt, takknemlig og rørt over hva den dyktige Subjekt-redaksjonen har klart å få til på dette vanskelige utgangspunktet.

Vi har satset sterkere på Subjekt Pluss, økt denne delen av vår omsetning med 250 prosent, og i går nådde vi endelig målet om 1.000 abonnenter innen året. En milepæl.

Vi har dessuten «breaket» tre av årets desidert største kunstdebatter: Da museumsdirektør Jérémie McGowan ble avløst sin stilling på Nordnorsk kunstmuseum på dagen, da 3.000 hadde signert et opprop om å rive «rasistiske» statuer i Oslo og da hele sommerens Khio-bråk begynte.

Dette er resultatet av et stadig sterkere samarbeid, og et voksende, vitalt redaksjonsmiljø. Våre dyktige frilansere og ansatte har stått på – gjennom tykt og tynt – og vist evne til rask omstilling i kriseåret 2020.

Blir mer uavhengig

Det må vi også takke abonnentene våre for.

Subjekt Pluss ble lansert for å kunne tilby kulturjournalistikk av enda høyere kvalitet, og for å optimalisere journalistikken vår. Gjennom Subjekt Pluss blir vi nemlig mer uavhengige.

Vi har en liten, men sunn blandingsøkonomi med inntekter og støtte fra privat, stat, annonsører og abonnenter.

Det gjør oss modigere. Slik kan vi sparke i alle retninger, og utfordre med nye perspektiver, slik Subjekt skal tørre å gjøre.

Ved å abonnere på Subjekt Pluss får du med andre ord langt mer enn bare tilgang til det eksklusive innholdet bak «betalingsmuren» – du bidrar til Subjekts uavhengighet og utvikling.

Subjekt har slått egen leserrekord gjennom hver eneste måned dette året. Desember 2020 er ikke ferdig talt. (Skjermdump fra Subjekts ukentlige redaksjonsmøte.)

Leserrekord måned etter måned

Ikke nok med abonnementsvekst.

I dag ser vi det at Subjekt har slått sin egen leserrekord i hver eneste måned gjennom 2020, slik grafen over viser.

På de hittil bare ti dagene i desember har vi nådd 40.000 unike lesere – og nærmere 150.000 sidevisninger.

I 2021 forventer vi cirka 300.000 besøk i måneden, noe vi skal få til med en ny satsing på nyhetsjournalistikk – og uten å gi slipp på den omfattende satsingen på kunstkritikk og kulturanmelderi.

Gledelig nok samsvarer dette målet også med hva våre lesere ønsker seg av oss. I vår nylig utførte brukerundersøkelse, med hele 500 respondenter, kommer det tydelig frem at Subjekts lesere ønsker seg en større nyhetsdekning av kulturlivet.

Tusen takk

Apropos brukerundersøkelse: Det var mange som ønsket seg Subjekt Pluss rimeligere i en prøveperiode. Det skal vi selvfølgelig innfri, og derfor kan du nå abonnere på Subjekt Pluss i en måned for en krone, helt uten bindingstid. Tilbudet varer ut desember.

Igjen avslutter vi året med takknemlighet over vekst og måloppnåelser.

Tusen takk for at dere leser, abonnerer på og annonserer i Subjekt.

Ikke minst må vi takke Kulturrådet, som støtter oss med 300.000 i 2021, og Fritt ord, som nylig bevilget vår søknad med 150.000.

Du som leser vil merke oss i enda bedre utgave i 2021.

Men før det: Søndag avsluttes stemmingen til Subjektprisen 2020, og de kommende ukene vil vi presentere vinnerne – og en rekke vinnerintervjuer.

Har du husket å stemme på din favoritt enda? Stem her: Årets visningsrom · Årets utstilling · Årets kunstner · Årets litteratur · Årets scenekunst · Årets film og tv · Årets musikkutgivelse · Årets artist · Årets stemme · Årets subjekt