Forslag om portforbud på høring:

Felles normer og verdier i et samfunn er sterkere enn noen ordensmakt

Regjeringen ber i et nytt lovforslag om muligheten til å kunne innføre portforbud i 21 dager. Det reagerer Trine Skei Grande på: – Tillit er demokratiets gull. Portforbud bygger på at vi ikke har en slik tillit til hverandre, skriver Skei Grande. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB.)
Regjeringen ber i et nytt lovforslag om muligheten til å kunne innføre portforbud i 21 dager. Det reagerer Trine Skei Grande på: – Tillit er demokratiets gull. Portforbud bygger på at vi ikke har en slik tillit til hverandre, skriver Skei Grande. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB.)
Vi har sluttet å klemme, hoster i armkroken holder oss stort sett hjemme. Ikke fordi politiet håndhever det, men fordi vi stiller opp for hverandre, skriver Trine Skei Grande.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Justisminister Monica Mæland (H) har sendt lovforslag om portforbud på høring i Stortinget.

Kjære Monica og Justisdepartementet.

Jeg vet at dere for alt i verden ikke ønsker måtte innføre portforbud i Norge, men når dere har sendt saken på høring, så tenkte jeg at jeg også kunne si hva jeg mener om den.

Demokratier har enormt mange fordeler, og en av dem har vært godt synlig under den pandemien vi nå har stått i: Demokratier bygger samfunnet på at vi har tillit til hverandre.

Vi stoler på hverandre, og vi stoler på fagfolk. Vi stoler på at de som tar avgjørelser gjør så godt de kan, selv om noen av og til mener de skulle klart bedre.

Annonse

Vi stoler på at åpenheten rundt de avgjørelser som tas gjør det mulig å etterprøve dem og å si fra om og hvorfor man eventuelt er uenig.

Tillit er demokratiets gull. Det skaper vekst, utvikling og gode samfunn å leve i.

Dette er vårt gullbeholdning.

Portforbud bygger på at vi ikke har en slik tillit til hverandre.

Det bygger på en tanke om at dersom myndighetene ber folk om å holde seg hjemme for å begrense smitte, så kommer ikke folk til å høre på det.

Politiet må til for å håndheve en slik regel.

Vi har alle forholdt oss til regler i det siste, og vi føler vi har måtte ofre mye for å håndheve noen av dem.

Venner og familier vi ikke har fått sett.

Nå hilser vi på hverandre med bevegelser som vi synes var komiske i starten.

Vi hoster i armkroken og har sluttet å klemme, og vi holder oss hjemme mesteparten av tiden.

Ikke fordi politiet håndhever det, men fordi vi stiller opp for hverandre.

Fordi felles normer og verdier i et samfunn er sterkere enn noen ordensmakt.

Det er mer effektivt enn når politiet skal håndheve alt.

Jo, det finnes alltid noen som bryter reglene, men da må straffen stå i samsvar med «forbrytelsen».

Portforbud er å sette folk i fengsel i eget hjem. Det ligner mye på fotlenkene som stadig flere soner med i Norge i dag.

Om trusselen for eksempel ved en pandemi er så stor at portforbud er et virkemiddel, så trenger vi en forståelse blant folk om hvor farlig situasjonen er.

Om ledelsen i et land ikke klarer å bygge den forståelsen, så må de prøve hardere – ikke bruke politiet mot egen befolkning.

Så langt i pandemien har vi sett at myndighetene og folk har spilt på lag, og forståelsen har vært stor.

Det må vi fortsette med om vi skal komme oss gjennom denne krevende tiden sammen.

Innlegget ble først publisert på artikkelforfatterens Facebook-sider og er gjengitt med tillatelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar