Avlys ikke, vent til han kommer

Raja anbefaler kultursektoren å avlyse alle arrangementer. Om arrangørene får pengene tilbake, er usikkert

Kulturminister Abid Raja har anbefalt alle i kultursektoren å avlyse sine arrangementer. Det kan ekskludere aktørene fra støtteordninger: – Nå trengs avklaringer, tydelige svar og en stimuleringsordning som også tar høyde for avlysning, skriver Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen. (Arkivfoto: Vidar Ruud/NTB.)
Kulturminister Abid Raja har anbefalt alle i kultursektoren å avlyse sine arrangementer. Det kan ekskludere aktørene fra støtteordninger: – Nå trengs avklaringer, tydelige svar og en stimuleringsordning som også tar høyde for avlysning, skriver Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen. (Arkivfoto: Vidar Ruud/NTB.)
Nå trengs avklaringer, tydelige svar og en stimuleringsordning som tar høyde for avlysninger, skriver Anette Trettebergstuen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Kulturministeren anbefaler sektoren å avlyse arrangementer. Om det vil bli kompensert for, er usikkert.

I dag er det i utgangspunktet slik at arrangører får kompensasjon til å dekke inntektstapet, dersom de arrangerer noe innenfor dagens smittevernregler.

Det er derimot høyst usikkert om arrangørene har krav på noe som hvis de avlyser.

Og samtidig er det nettopp dét kulturminister Abid Raja (V) anbefaler kulturfeltet å gjøre.

Utydelig anbefaling

Regjeringen avviklet kompensasjonsordningen for avlyste arrangement 31. desember 2020.

Annonse

Før jul stemte de i tillegg mot vårt forslag i Stortinget om at stimuleringsordningen må kunne ta høyde for mulig avlysning grunnet nye smitteverntiltak.

Kulturministeren har riktig nok sagt at stimuleringsordningen skal inneholde et avlysningselement, men foreløpig er det ingen som har sett forskriften for stimuleringsordningen for 2021.

Retningslinjene for ordningen er ikke på plass, selv om vi allerede er halvveis ut i januar.

Slik stimuleringsordningen var innrettet i 2020, kunne man beholde deler av krisehjelpen for å dekke arrangørens «uunngåelige økonomiske forpliktelse i forbindelse med avlyste arrangement dersom avlysningen skyldes pålegg fra offentlige myndigheter som følge av covid-19».

Men det regjeringen kommer med nå, er ikke et forbud, det er en anbefaling. Spørsmålet er derfor om en avlysning på bakgrunn av regjeringens anbefaling faktisk vil kvalifisere til å motta noe som helst krisehjelp til å dekke påløpte kostnader?

Utrygt

Forvirringen er total og skaper utrygghet for kulturarrangørene.

Som alle arrangører vet, påløper arrangementskostnader allerede når man starter planleggingen av arrangementet. Innkjøp skal gjøres, øvinger skal settes i gang og avtaler med underleverandører skal spikres.

Det begynner å grense til det komiske at uansett hva bransjen eller vi i Arbeiderpartiet etterlyser av informasjon og klare svar, sier kulturministeren at han lytter og vil justere ved behov.

Jeg har sendt kulturministeren et skriftlig spørsmål for å få mer informasjon om hvem som faktisk vil ta regningen i de tilfellene der arrangører nå følger regjeringens anbefaling og avlyser sine planlagte arrangementer.

Nå trengs avklaringer

Arbeiderpartiet setter arbeidsplassene i kulturlivet høyt. Vi kan ikke svikte bransjen nå på oppløpssiden.

Vi vil sikre en kompensasjonsordning for faste utgifter, en «ventilordning» for de som av ulike grunner faller utenfor kompensasjonsordningen, en stimuleringsordning som tar høyde for avlysning, et forlenget permitteringsregelverk og fortsatt kompensasjon til frilansere og selvstendig næringsdrivende.

Krisehjelpen må vare så lenge krisen varer, og skal vi ha et kulturliv å vende tilbake til når krisen er over, må vi stille opp nå!

Det er fint å lytte, fint å justere, men nå trengs handling, Abid Raja.

Nå trengs avklaringer, tydelige svar og en stimuleringsordning som også tar høyde for avlysning.

Det burde en kulturminister kunne levere til bransjen han har ansvar for.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar