Ny undersøkelse:

Mange i bokbransjen melder om seksuell trakassering

Undersøkelsen gikk bredt ut til bokbransjen. 80 melder om tilfeller av seksuell trakassering. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB.)
Undersøkelsen gikk bredt ut til bokbransjen. 80 melder om tilfeller av seksuell trakassering. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB.)
I en undersøkelse i bokbransjen melder 4 prosent av de spurte om seksuell trakassering de siste to årene. For tiden lenger tilbake er tallet 29,3 prosent.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

De 4 prosentene utgjør rundt 80 personer, skriver Klassekampen.

– Hver eneste en som blir rammet, er en for mye. Seksuell trakassering er forbudt ved lov, sier leder Heidi Austlid i Forleggerforeningen.

Ifølge undersøkelsen er kvinner under 45 år klart mer utsatt enn de spurte samlet sett innenfor de ulike formene for trakassering – blant annet uønskede og ubehagelige seksuelle tilnærmelser, uønsket fysisk kontakt med seksuelle undertoner og uønskede kommentarer om kropp, klær og livsstil.

Resultatene fra undersøkelsen legges fram onsdag. Den ble sendt bredt ut i bokbransjen etter en oppfordring fra forfatter Agnes Ravatn i et innlegg i Aftenposten på slutten av fjoråret.

Annonse

Mange varsler ikke

Ifølge Aftenposten valgte 78 prosent av dem som opplevde trakassering, å ikke varsle. 7 prosent av dem opplyser at de ikke visste hvor de skulle varsle. Og blant varslerne opplevde 44 prosent at saken ikke ble fulgt opp.

Som en oppfølging av undersøkelsen er det enighet om å etablere en felles varslingstjeneste og varslingsombud i bransjen.

Det skal også blant annet lages «slik er vi»-plakater for medlemmer og ansatte for å forebygge og motvirke uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering, skriver Aftenposten.

Dessuten skal det bli vedtektsfestet å ekskludere medlemsforlag som bryter med likestillings- og diskrimineringsloven om seksuell trakassering.

Mindre alkohol

Leder Heidi Marie Kriznik i Den norske Forfatterforening vedgår at bransjen har en jobb å gjøre. Hun forteller imidlertid at foreningen satte inn tiltak etter den første metoo-bølgen i 2017.

– Ja, vi har blant annet trappet ned alkoholserveringen på våre samlinger. Det var noe av det mest opplagte vi kunne gjøre. I tillegg har vi tatt inn et punkt om seksuell trakassering når vi hvert år samler alle debutantene for et treff, sier Kriznik til Klassekampen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar