Alt var ikke bedre før

Fortidens pest gir ingen god pekepinn for håndtering av covid-19

De beste intensjoner lå muligens til grunn for straffer som gapestokk, henging og strekkbenken, men noen ganger er disiplineringen i overkant streng – til og med når djevelen selv har tatt bo i fangen, skriver Pål-Henrik Hagen. I artikkelen svarer han professor i mikrobiologi, Bjørg Marit Andersen, sin kritikk. (Foto: Maleri av Pieter Brueghel den eldre.)
De beste intensjoner lå muligens til grunn for straffer som gapestokk, henging og strekkbenken, men noen ganger er disiplineringen i overkant streng – til og med når djevelen selv har tatt bo i fangen, skriver Pål-Henrik Hagen. I artikkelen svarer han professor i mikrobiologi, Bjørg Marit Andersen, sin kritikk. (Foto: Maleri av Pieter Brueghel den eldre.)
Bjørg Marit Andersen svarer på få av mine innvendinger relatert til nedstengning av samfunnet. I stedet gir hun et informativt historisk perspektiv på smittevern, skriver Pål-Henrik Hagen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Pål-Henrik Hagen svarer Bjørg Marit Andersen.

Henvisninger til fortidens visdom er tynget av fortidens grusomhet.

Før i tiden hadde makthaverne mange flere midler tilgjengelig for å kontrollere folket.

De beste intensjoner lå muligens til grunn for straffer som gapestokk, henging og strekkbenken, men noen ganger er disiplineringen i overkant streng – til og med når djevelen selv har tatt bo i fangen.

Når Andersen lister opp smitteverntiltak fra gamle dager, så blir jeg litt perpleks.

Annonse

Er dette en liste med hennes personlige anbefalinger, eller en historietime til skrekk og advarsel?

Hun skriver:

«Det ble satt plakater på hus med smittsom sykdom – til skrekk og advarsel», «pasienter som brøt isolasjon, kunne bli straffet og tvangsinnlagt til videre isolasjon» og «uten koppevaksinasjon ble man verken konfirmert eller gift».

Er dette virkelig argumenter for at vi i dag bør innføre portforbud?

Les også: Portforbud er ikke autoritært. Det er demokratisk

Historie å ta lærdom fra

Jeg har ikke finlest smittevernloven, men hvis den faktisk åpner for å nekte folk ekteskap hvis de ikke tar koronavaksinen, så tenker jeg at et velfungerende demokrati burde rappe seg med å skrive den på nytt.

Avsnittet avsluttes med en henvisning til at «samfunnets behov gikk foran hver enkelts behov».

Nøyaktig hvem som representerte «samfunnet» når alle disse tiltakene skulle håndheves vet jeg ikke, men jeg tipper de hadde store muskler.

Massene følte seg kanskje godt beskyttet når de så «hver enkelt» bli slept hylende til tvangsinnleggelse, men jeg lurer på om de tenkte over den fine linjen mellom å tilhøre samfunnet, og det å plutselig bli redusert til «en enkelt». Den overgangen kan være rask, og da forandrer perspektivet seg ofte like brått.

Denne distinksjonen er også noe av bakgrunnen for innføringen av rettsstaten, som skal sikre individet når flertallet mister forstanden.

Les også: Fiks løsning fra en professor i mikrobiologi

Når medisinen blir verre enn sykdommen

Forholdsmessighet bør ligge til grunn for alle vurderinger omkring smittevern. Vi kan vel være enige om at covid-19 ikke er svartedauden, kolera eller lepra, og at vår tids pest ikke nødvendigvis krever tilsvarende tiltak.

Andersen referer til fortidens infeksjonssykdommer, hvor 40-60 prosent av smittede døde. Hvis covid hadde slike tall tror jeg folket helt frivillig hadde låst seg inne i egne hjem. Men situasjonen i dag er en annen.

I sin aller siste rapport av 27. januar anslår FHI på side 18 at «den absolutte risikoen for død blant diagnostiserte pasienter er svært lav, rundt 0,1-0,2 prosent, uavhengig av virusvariant.»

At flere land i Europa har innført svært strenge smitteverntiltak er ikke et eksempel til etterfølgelse.

Blant annet Nederland har fått oppleve det paradoksale resultatet at folk velger å samles i store mengder for å protestere.

Der ble de skutt med vannkanoner, slått med batonger og sprayet med tåregass. De som støtter nedstengning må nødvendigvis også støtte den volden som kreves for å opprettholde den.

Les også: Når medisinen blir verre enn sykdommen

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar