Vaksineforvirring som klikkagn

Atter en misvisende tittel fra Dagbladet

I Dagbladet-artikkelen «Ni smittet etter vaksine» kommer det ikke frem i tittel eller ingress at smitten kom før vaksinen hadde fått tid til å virke. I verste fall kan dette trigge økt vaksinemotstand, skriver Paul Omar Lervåg. (Illustrasjon: Subjekt.)
I Dagbladet-artikkelen «Ni smittet etter vaksine» kommer det ikke frem i tittel eller ingress at smitten kom før vaksinen hadde fått tid til å virke. I verste fall kan dette trigge økt vaksinemotstand, skriver Paul Omar Lervåg. (Illustrasjon: Subjekt.)
Dagbladets sjokkerende korte titler unnlater å nevne essensiell informasjon. Dette er tilfelle i et nytt oppslag som kan trigge økt vaksineskepsis, skriver Paul Omar Lervåg.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Dagbladet bruker vaksinemistillit for å skape klikk

Dagbladet er i hardt vær.

De siste ukene har en debatt om deres sjokkerende korte og ofte utydige titler vekket debatt i Medier24.

Senest i dag ble de lansert som vinneren av «årets verste stemme» hos Natt og dag.

Det er ikke så rart.

Annonse

Nå er de på’n igjen med en ny tittel som i verste fall kan føre til uberettiget vaksineskepsis.

Uærlig

«Ni smittet etter vaksine», skriver Dagbladet i sin gjenkjennelige tabloid-font.

Og fortsetter:

«Ni beboere ved Grimtunet omsorgssenter i Kristiansand har fått påvist covid-19 etter vaksinering».

Men noe helt essensielt velger de å ikke fortelle i tittel og ingress: At smitten kom før vaksinen hadde fått tid til å virke.

Dette kommer også frem i Dagbladet-artikkelen, men riktignok for sent. Tittelen er med andre ord et klikkagn.

Klikkagn-titler er ofte fullt forståelige, men noen ganger kan det ha alvorlige konsekvenser.

I en tid da mange kun leser overskrifter – i feeds og fordi man ikke har tid til å lese alt – er misledende overskrifter om særlig vaksinering, liv og helse særlig farlige.

Det er ikke plass til alt i en tittel, men det er fullt mulig å skrive korte titler som er mer redelige enn det Dagbladets tittel i dette og andre tilfeller er.

Et spørsmål om tillit

Det stemmer per definisjon at «Ni beboere ved Grimtunet omsorgssenter i Kristiansand har fått påvist covid-19 etter vaksinering», men det er ikke slik at man er immun mot covid-19 idet nålen settes inn.

Derfor er nyheten søkt og tendensiøs.

I verste fall er den misvisende, da Dagbladets overskrift antyder at vaksinen ikke virker.

Men det vet vi at den gjør, selv om den farlige vaksineskepsisen uberettiget utfordrer denne sannheten.

Vaksineskepsis har blitt mer utbredt i internettalderen, for nå har vi jo alle mulighet til å finne «informasjon» som taler til vårt verdensbilde.

Mange har bestemt seg på forhånd av sakene de leser.

Desto viktigere blir det da at mediene arbeider for å beholde sin tillit som sannhetssøkende aktør.

Tillit er journalistikkens viktigste forutsetning, og når medier lager titler som går på kompromiss med dette, ødelegger de for journalistikkens plass i demokratiet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar