Retten til å forsvare seg

Forfatter Bushra Ishaq sin begrunnelse for scenenekt er trendy, men farlig

En scenenektende rikspresse vil bare styrke de alternative mediene, som i det hele tatt eksisterer som følge av en manglende tillit til at «MSM» fremmer meningene deres, skriver Subjekt-redaktør Danby Choi. (Skjermdump: NRK Debatten.)
En scenenektende rikspresse vil bare styrke de alternative mediene, som i det hele tatt eksisterer som følge av en manglende tillit til at «MSM» fremmer meningene deres, skriver Subjekt-redaktør Danby Choi. (Skjermdump: NRK Debatten.)
Et medlem i Kringkastingsrådet mener NRK går i retning av Helge Lurås' verdigrunnlag når de inviterer ham til debatt. Det vitner om en tidsriktig, men farlig misforståelse av medienes oppdrag.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Subjekt-redaktør Danby Choi kommenterer Bushra Ishaqs uttalelse i Kringkastingsrådets møte 11. februar.

På årets første møte i Kringkastingsrådet ble Resett-redaktør Helge Lurås’ deltakelse i NRK-programmet Debatten diskutert.

Forfatter og rådsmedlem Bushra Ishaq var kritisk.

– Problemet mitt handler om retningen NRK går når redaktøren rettferdiggjør ikke bare Resett, men også aktører som Document, på bakgrunn av helheten i det disse formidler og verdigrunnlaget disse står for, sa Ishaq.

Å trekke frem «rettferdiggjøring», «verdigrunnlag» og «retning» i en journalistfaglig diskusjon om hvorvidt Helge Lurås skal få delta i Debatten vitner om en tidsriktig, men farlig misforståelse av medienes samfunnsoppdrag.

Annonse

Les også: Resett-debatt i Kringkastingsrådet

Journalistikk er ikke aktivisme

Når redaktører gir samtidig imøtegåelse og tilsvarsrett til parter som er (eller høyst sannsynlig vil bli) kritisert i mediet sitt, så handler ikke dette om å «rettferdiggjøre» den kritiserte parten eller hans/hennes syn.

Det handler om å la kritiserte part forsvare seg mot kritikk som er eller vil bli fremmet mot dem, fordi medier som fremmer kritikk av parter uten å gi dem mulighet til å forsvare seg ville være noe helt annet enn journalistikk – det ville være ideologisk/politisk aktivisme og grove overtramp av tilliten mediene har fått som informasjonsformidlere og arenaer for debatt.

Dette handler heller ikke om å «gå i en retning». I så fall vil det være å gå i retning av god gammeldags presseetikk, og ikke mot moralsk farvann, slik det ofte antydes fra scenenekterne.

Denne normative og ideologiske indoktrineringen av alt fra journalistikk til kunst politiserer fag som ikke behøver å ha noe med politikk å gjøre, og hindrer oss i å utøve samfunnsoppdraget.

Journalistikk er ikke politisk aktivisme, det er rapportering fra samfunnet og bevegelsene som finnes i det – slik at du og jeg kan ta kloke valg basert på informasjonen vi har.

Tilsvarsrett og samtidig imøtegåelse handler med andre ord ikke om å rettferdiggjøre noen, men om å være rettferdig.

Forskjellen er: Å invitere noen til debatt handler ikke om at man er enig med dem, det handler om at de også skal få komme til orde. Særlig hvis de har stor oppslutning i samfunnet, og utvilsomt dersom de har blitt kritisert i samme mediet. Dette er Vær varsom-plakaten tydelig på.

Retten til å svare

Argumentene for å ikke invitere enkelte til debatt handler ofte om at disse egentlig representerer en svært liten del av samfunnet.

Det er et godt poeng, da vi skal rapportere, og ikke skape eller blåse opp nye bevegelser i samfunnet.

Dette gjelder dog ikke Helge Lurås, som er redaktør for et av Norges mest leste nettsteder.

Da blir argumentet ofte heller at medier som inviterer disse stemmene bidrar til å gå for eksempel Lurås’ ærend.

Vel, sånn er det også når vi inviterer Helge Lurås’ meningsmotstandere til debatt.

Ikke hodeløse høns

Folk har hoder og hjerner til å gjøre seg opp sine egne meninger om både Lurås og Rødt-politiker Mímir Krístjansson, som også deltok i debatten.

Sistnevnte er for meg den desidert klokeste, men i en debatt som handler om hvorvidt Lurås får delta eller ikke, så står plutselig veldig mange flere med Lurås.

Ofte er det nettopp denne metadebatten som diskuteres, i stedet for innholdet i den opprinnelige debatten.

Det er fordi at ytringsfrihetsdebatten er viktig.

Men dessverre vil nok «avsporingen» fungere kontraproduktivt mot de som vil scenenekte – de som i det hele tatt sparker i gang metadebatten – da tilsvarsretten, i retten kjent som kontradiksjonen, resonnerer med den gjengse rettsfølelse.

Å scenenekte er radikalt og en marginal idé i et sivilisert og informert samfunn, og Lurås (i dette tilfellet) vil komme godt ut av metadebatten.

I Norge er vi godt nok utdannet til at vi ikke gjør som alle på tv sier at vi bør. Men disse kildene bringer informasjon til bords som du og jeg kan bruke klokt.

En utvidet forståelse av ytringsfriheten, informasjonsfriheten, handler om nettopp dette. Om din og min rett til å vite hva samfunnet består av. Å tie våre meningsmotstandere gjør oss bare dummere.

Gir alternative medier rett

Slik jeg ikke blir islamist av å høre på en islamist snakke, blir jeg heller ikke høyreekstrem av å høre på en høyreekstremist snakke.

Noen ganger bekrefter de bare hvor vi står – og gjerne på motsatt side eller radikalt moderat i sentrum.

Mediene bør være varsomme med å bare invitere disse stemmene til debatt, men det er heller ikke tilfelle.

Disse stemmene får martyrstatus i mange av metadebattene om hvorvidt de kan inviteres inn til programmer eller ikke.

Og da vil nok de fleste egentlig mene at vi alle tåler å bli utfordret på meningene våre, og at de er i sin fulle rett til å forsvare seg dersom de blir kritisert i mediene.

En scenenektende rikspresse vil bare styrke de alternative mediene, som i det hele tatt eksisterer som følge av en manglende tillit til at «MSM» fremmer meningene deres.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar