På Kunsthall Trondheim spiller sopp og spøkelser sentrale roller i hver sin utstilling (Foto: Daniel Vincent Hansen.)
Vernissageguiden

Fire utstillinger du bør se i Trondheim akkurat nå

Trønderhovedstadens visningsrom gjør klart for vårslipp.
Saken er Disse utstillingene bør du se i Trondheim nå.

Rett før jul ble det klart at Ole Robert Reitan (også kjent som sønn av og arvtaker til Rema-Reitan) vil gjøre Remafamilien til Trondheims svar på Fearnley.

Han erkjente imidlertid overfor kunstavisens redaktør Mona Gjessing at:

– Hans Rasmus Astrup har holdt på lenge og vi starter nå, så det er jo ikke sammenlignbart. Vi håper imidlertid å bli en institusjon som utgjør en viktig del av kulturlivet i Trøndelag.

Det nye kunstkvartalet, som skal åpne i den gamle Postgården i 2023, har som de fleste andre norske kunstmuseer ambisjon om å bli Norges ledende. Det vi lurer på er imidlertid om det nye museet likt den originale Rema-butikken kommer til å innholde nøyaktig 1000 varer, i dette tilfellet verk?

Mens vi venter spent på utviklingen av The Rema 1000 Museum, anbefaler vi fire utstillinger i Trondheim akkurat nå.

Håkon Bleken maler om døden på Gråmølna (Foto: Dag Asle Langø/TKM.)

Død på Gråmølna

Utstillingen står fra 21. november til 18. april

På TKM Gråmølna kan man se utstillingen «Jeg har lenge gått ved din side» av ingen ringere enn byens mest kjente kunstner, Håkon Bleken. Bleken, som kan beskrives som en nestor innen norsk maleri, er nå 91 år gammel og i denne utstillingen utforsker han ulike spørsmål rundt døden.

Utstillingens tittel er hentet fra Ingmar Bergmans mesterverk «Det syvende segl» (1957) – en film hvor store deler av handlingen utspiller seg over et parti sjakk mellom hovedpersonen og døden. Rett etter sin åpenbaring informerer døden hovedpersonen påpasselig om at han «lenge har gått ved [hans] side».

Les Subjekts anmeldelse av utstillingen her.

Korakrit Arunanondchai: Workshop for Peace, from a place/ not so familiar/ but relatable/ through the sound/ of its breath, 2018 (omarbeidet 2021), detalj. Courtesy Korakrit Arunanondchai, Bangkok CityCity Gallery, Bangkok, Carlos/Ishikawa, London, C L E A R I N G New York / Brussels. Foto: Daniel Vincent Hansen

Utforskninger av det overnaturlige

Utstillingene vises fra 11. februar til 18. april

Kunsthall Trondheim viser de to utstillingene «Songs for dying» og «Nets of Hyphae» av henholdsvis Korakit Arunanondchai og Diana Policarpo.

Thailanske Arunanondchai utforsker i sin utstilling spøkelset som metafor for undertrykte narrativ. Gjennom et nytt videoverk, installasjon og maleri forenes det personlige, spirituelle, teknologiske og politiske. Spøkelset blir undersøkt som et nærvær, et alternativt kunnskapssystem, et bilde på usynlige strukturer og som et symbol på det globale økosystem hvor alle kropper og vesner er knyttet til hverandre.

«Nets of Hyphae» tar utgangspunkt i ergotsoppen meldrøye. En parasitt som infiserer rug, og anslås å kunne være årsak til helvetesild – en sykdom som ubehandlet kan lede til muskelkramper, hallusinasjoner og koldbrann. Soppen har imidlertid i mindre doser også blitt brukt av kvinner som abortmiddel og til å behandle blødninger etter fødsel. Med dette som bakteppe trekker Policarpo linjer mellom meldrøyesporer og alternative kunnskapsformer.

Astrid Ljungberg er tredjemann ut i Kjøpmannsgata ung kunst (Kuk) sin serie utstillinger med avgangselever fra Kunstakademiet i Trondheim (Kit) (Foto: Kuk)

Pop-up-utstilling på Kuk

Utstillingen vises fra 4. mars til 11. mars

Astrid Ljungberg viser utstillingen «Vi delar samma andetag» på Kuk. Her vil publikum få mulighet til å bli kjent med kunstnerens praksis som består av å undersøke og forvandle naturen.

Ljungberg utforsker det hun selv betegner som «symbiosen som finnes mellom natur og menneske» i abstrakte former og farger. Dette gjør hun gjennom å bryte opp strenge formmønster og erstatte disse med organisk og kroppslig materiale.

Arbeidene hennes tar ofte form som skulpturelle installasjoner, noe vi også antar vil være tilfelle for utstillingen på Kuk.