Takker nei til gjenvalg

Redaktørforeningens styreleder går av

Hanna Relling Berg går av som styreleder i Norsk redaktørforening: – Redaktørforeningens rolle som kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten og redaktørinstituttet har aldri vært viktigere, sier hun. Men nå vil hun ha mer tid til sine nærmeste. Hun går ikke av som ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Hanna Relling Berg går av som styreleder i Norsk redaktørforening: – Redaktørforeningens rolle som kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten og redaktørinstituttet har aldri vært viktigere, sier hun. Men nå vil hun ha mer tid til sine nærmeste. Hun går ikke av som ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Hanna Relling Berg har takket nei til gjenvalg og går dermed av som styreleder i Norsk redaktørforening.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Hanna Relling Berg går av som styreleder i Norsk redaktørforening.

Hanna Relling Berg har sittet i Norsk redaktørforenings styre i tolv år.

3. mai går hun av.

– Det var ikke lett å takke nei til gjenvalg, men jeg vet at det er rett, uttaler hun i en pressemelding.

Beslutningen begrunner Relling Berg med at hun nå har behov for mer tid sammen med sine nærmeste, i tillegg til jobben som ansvarlig redaktør for Sunnmørsposten.

Annonse

Relling Berg kom inn i Redaktørforeningens styre som vararepresentant i 2009. Siden ble hun valgt som nestleder i 2015 og leder i 2018, etter at Harald Stanghelle gikk av.

I tiden som leder var hun blant annet med på å undertegne den nye utgaven av Redaktørplakaten i 2019.

Les også: Document-Rustad får bli i Norsk redaktørforening

Hyller redaktørene

Styrelederen presiserer at hun ikke ønsker å holde en avslutningstale nå, men på Norsk redaktørforenings landsmøte 3. mai.

Redaktørinstituttet hyller hun likevel.

– Redaktørforeningens rolle som kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten og redaktørinstituttet har aldri vært viktigere, sier Relling Berg, og fortsetter:

– I en tid der løgn og desinformasjon truer både demokrati og frihet, er det de redaktørstyrte mediene som kan løfte fram den sannhetssøkende journalistikken. Vi har et ansvar for å bidra til åpenhet, sikre at ulike syn kommer fram, vise verdien av saklig uenighet og stå fjellstøtt på de presseetiske prinsippene.

Gjennom de tolv årene som styremedlem i Norsk redaktørforening mener Relling Berg at mediebransjen har vært gjennom store endringer.

– Redaktørfellesskapet har vært avgjørende i en tid der journalistikken er blitt presset fra alle kanter, sier hun, og fortsetter:

– God journalistikk bidrar til et bedre samfunn, og derfor er det så meningsfullt å være redaktør.

Takker for innsatsen

Nestleder i Norsk redaktørforenings styre, Eirik Hoff Lysholm, roser Hanna Relling Berg for jobben hun har gjort.

– Hun har gjort en strålende innsats som leder for Norsk redaktørforening. I en tid der mange roper høyt, har hun framstått som den rake motsetning, sier Hoff Lysholm.

Han er selv ansvarlig redaktør i Dagsavisen.

– Relling Berg er en sindig, prinsipiell og balansert forsvarer av den sannhetssøkende journalistikken og har på klokt vis loset i havn en rekke store saker som vil styrke redaktørrollen og ytringsfriheten både på kort og lang sikt, sier han.

Hanna Relling Berg har i tillegg vært nestleder i Norsk presseforbunds styre fra sommeren 2017 til sommeren 2019.

Hun har også vært styremedlem i den norske komiteen av International Press Institute fra 2013 til 2018.

For ordens skyld: Undertegnede redaktør er medlem i Norsk redaktørforening.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar