Stadig flere tegner digitale avisabonnementer

– Tallene viser at journalistikken faktisk kan finansiere journalistikken

Salg av papiraviser går fremdeles ned, men nedgangen er mindre enn i fjor. Stadig flere tegner digitale abonnementer.
Salg av papiraviser går fremdeles ned, men nedgangen er mindre enn i fjor. Stadig flere tegner digitale abonnementer.
Det totale opplaget for norske aviser rykket fram med 3,4 prosent i 2020. For første gang er flest abonnementer heldigitale.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Aviser vokser digitalt.

Det viser nye tall fra Mediebedriftenes landsforening (MBL).

– Vi har lenge sett at norske mediebrukere har gått til våre redaksjonelle medier for å holde seg oppdatert på pandemien, og nå ser vi altså en koronaeffekt også i de offisielle opplagstallene, sier administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey, i en pressemelding.

Over 1,2 millioner abonnementer er nå heldigitale, og det digitale opplaget øker med tolv prosent.

85 prosent av de sammenlignbare titlene opplever fremgang, ifølge MBLs tall.

Annonse

– Dette viser at journalistikken faktisk kan finansiere journalistikken om innholdet oppleves som godt og relevant, sier Øgrey.

Bremset nedgang i papiraviser

Papiraviser har gått jevnt ned over lang tid. I 2019 gikk papiropplaget ned med 13 prosent. Det gikk også ned i fjor, men kun med fire prosent.

– I en tid hvor informasjonsbehovet er stort, søker mange i større grad til kilder man har høy tillit til for å orientere seg i nyhetsbildet. Stadig flere nordmenn mener det er viktig å bruke et variert utvalg av nyhetskilder og å være oppdatert til enhver tid, sier Øgrey.

Halvparten av dem under 30 år har tilgang på avisabonnement, ifølge MBL. Nær tre av fire nordmenn betaler for abonnementene selv, og svært mange abonnerer på mer enn én tittel.

VG og Hjemmet størst

VG, medregnet papiravis og VG+, er fremdeles Norges største avis etter opplag, med et opplag på over 287.000. Det er en vekst på åtte prosent fra året før.

De er fulgt av Aftenposten og Dagbladet, med henholdsvis 257.000 og 115.000. Deretter følger Dagens næringsliv, Bergens tidende og Adresseavisen.

Samtidig gikk salget noe ned for magasiner og ukeblader når det gjelder sammenlignbare titler. Opplaget endte på litt over én million i fjor, noe som er en nedgang på 3,9 prosent.

I fjor ble det solgt 35 millioner blader, hvorav Hjemmet fortsatt er landets største magasin opplagsmessig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar