Samisk språkrevolusjon i NRK

Nå kan NRK-journalister bruke samisk som vanlig reporterspråk

Samisk og norske vimpler i Karasjok. (Arkivfoto: Heiko Junge/NTB.)
Samisk og norske vimpler i Karasjok. (Arkivfoto: Heiko Junge/NTB.)
Da en reporter leverte et helt vanlig nyhetsinnslag på samisk på Dagsrevyen, var tilbakemeldingene så positive at NRK endret på sine språkregler.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Samisk innslag på Dagsrevyen endrer praksis.

Da NRK-journalist Anders Boine Verstad skulle lage et helt vanlig nyhetsinnslag til Dagsrevyen på samenes nasjonaldag 6. februar, spurte han om han kunne levere det på samisk.

Svaret var ja, og med det startet han en liten intern språkrevolusjon i NRK, skriver fagbladet Journalisten.

Nå har nemlig kanalen endret på sine språkregler slik at samisk kan brukes som vanlig reporterspråk så lenge innslaget blir tekstet på norsk.

– Det er noe ganske annet når en helt vanlig sak på Dagsrevyen kommer på samisk, uten noe «fuzz» eller furore. Og uten at temaet er reindrift, nordlys eller Sametinget, sier Verstad.

Annonse

Mandag leverte han da også et sportsinnslag om Martin Ødegaard, også det på samisk – som er offisielt språk i Norge.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar