I et såkalt anmodningsvedtak ber Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV regjeringen om ikke å videreføre støtten til HRS i statsbudsjettet for neste år.
Fredag neste uke skal Stortinget stemme over forslaget.
De tre partiene ber også regjeringen oppheve retten Human Rights Service har til å foreslå nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). HRS er kjent som en både innvandrer- og islamkritisk organisasjon.
Fått over 26 millioner
Innstillingen fra justiskomiteen kom tirsdag. Der går det fram at HRS har fått nær 26,2 millioner kroner i statlige overføringer siden 2005.
I årets statsbudsjett ble støtten på 1,8 millioner kroner videreført.
Støtten til HRS har skapt strid flere ganger de siste årene. I 2018 forsøkte daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) å kutte i støtten med 500.000 kroner, noe som førte til at daværende regjeringspartner Frp, som lenge har vært en av HRS’ varmeste forsvarere, reiste bust.
Feil prosess
Høyres medlemmer i justiskomiteen mener imidlertid at spørsmålet om HRS-støtten skal videreføres eller ei, er noe som hører innunder den ordinære budsjettprosessen.
– Regjeringen vil høsten 2021 oversende sitt forslag til statsbudsjett for 2022 til Stortinget, og det er derfor ikke naturlig å si noe om innholdet i forslaget på nåværende tidspunkt, skriver de i innstillingen.
Det ligger dermed an til at forslaget ikke vil få flertall.
Også Frp er sterkt imot å skrote HRS-støtten.
– Ikke mer støtte
De rødgrønne ligger imidlertid godt an til å overta regjeringskontorene etter stortingsvalget til høsten. Dermed kan støtten til HRS likevel stå for fall.
– Hvis det blir en rødgrønn regjering til høsten, kommer ikke HRS til å få mer støtte, slår Aps Martin Henriksen, som sitter i justiskomiteen, fast overfor NTB.