Fått over 26 millioner

Human Rights Service (HRS) kan miste statsstøtten

Forfatter og informasjonsansvarlig i Human Rights Service, Hege Storhaug, presenterer boken: «Islam. Den 11.landeplage» på Cosmopolite scene i 2015. (Foto: Fredrik Varfjell/NTB.)
Forfatter og informasjonsansvarlig i Human Rights Service, Hege Storhaug, presenterer boken: «Islam. Den 11.landeplage» på Cosmopolite scene i 2015. (Foto: Fredrik Varfjell/NTB.)
De rødgrønne går inn for å be regjeringen fjerne statsstøtten til den omstridte organisasjonen Human Rights Service (HRS).
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vender tommelen ned for å videreføre støtte til HRS i statsbudsjettet for neste år.

I et såkalt anmodningsvedtak ber Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV regjeringen om ikke å videreføre støtten til HRS i statsbudsjettet for neste år.

Fredag neste uke skal Stortinget stemme over forslaget.

De tre partiene ber også regjeringen oppheve retten Human Rights Service har til å foreslå nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). HRS er kjent som en både innvandrer- og islamkritisk organisasjon.

Fått over 26 millioner

Innstillingen fra justiskomiteen kom tirsdag. Der går det fram at HRS har fått nær 26,2 millioner kroner i statlige overføringer siden 2005.

Annonse

I årets statsbudsjett ble støtten på 1,8 millioner kroner videreført.

Støtten til HRS har skapt strid flere ganger de siste årene. I 2018 forsøkte daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) å kutte i støtten med 500.000 kroner, noe som førte til at daværende regjeringspartner Frp, som lenge har vært en av HRS’ varmeste forsvarere, reiste bust.

Feil prosess

Høyres medlemmer i justiskomiteen mener imidlertid at spørsmålet om HRS-støtten skal videreføres eller ei, er noe som hører innunder den ordinære budsjettprosessen.

– Regjeringen vil høsten 2021 oversende sitt forslag til statsbudsjett for 2022 til Stortinget, og det er derfor ikke naturlig å si noe om innholdet i forslaget på nåværende tidspunkt, skriver de i innstillingen.

Det ligger dermed an til at forslaget ikke vil få flertall.

Også Frp er sterkt imot å skrote HRS-støtten.

– Ikke mer støtte

De rødgrønne ligger imidlertid godt an til å overta regjeringskontorene etter stortingsvalget til høsten. Dermed kan støtten til HRS likevel stå for fall.

– Hvis det blir en rødgrønn regjering til høsten, kommer ikke HRS til å få mer støtte, slår Aps Martin Henriksen, som sitter i justiskomiteen, fast overfor NTB.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar