Nytt vedtak, nye regler

Regjeringen har avsatt 369 millioner til kompensasjonsordningen

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja er fornøyd med regjeringens avsatte midler til kompensasjon av kulturlivet. Han mener det vitner om at regjeringen holder det de lover. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja er fornøyd med regjeringens avsatte midler til kompensasjon av kulturlivet. Han mener det vitner om at regjeringen holder det de lover. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)
Kompensasjonsordningen for første halvår av 2021 er fastsatt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen har avsatt 369 millioner kroner til kompensasjonsordning for avlyste og nedskalert kulturarrangement.

Det er satt av 369 millioner kroner som kompensasjon for avlyste, stengte eller nedskalerte kulturarrangementer fra 1. januar til og med 30. juni i år. Det kommer frem i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Kulturrådet skal etter planen åpne søknadsportalen ved utgangen av juni.

– Jeg er glad for at kompensasjonsordningen for første halvår 2021 nå har blitt fastsatt. Regjeringen var raskt på plass med ordninger da vi ble rammet av koronaen i fjor, uttaler kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Han mener avsetningen vitner om at regjeringen holder sine løfter overfor kultursektoren.

Annonse

Får dekket opp til 95 prosent

Kompensasjonsordningen for første halvår 2021 ble idag godkjent av EFTAs overvåkningsorgan, ESA, etter å ha vært på høring i sektoren.

Gjennom den vedtatte ordningen kan arrangører få dekket opp til 95 prosent av sine økonomiske forpliktelser knyttet til kulturarrangement som har blitt avlyst eller nedskalert som følge av pandemien. Dette forutsetter imidlertid at arrangøren har lagt realistiske planer for arrangementet.

Underleverandører kan på samme måte som i perioden oktober til desember 2020 få kompensert inntil 50 prosent av tapte inntekter og merutgifter knyttet til avlyste eller nedskalerte kulturarrangementer.

Skal ikke gi overskudd

Kulturdepartementet opplyser om at de mottok 29 høringssvar, og samtlige har blitt lest og vurdert.

– Departementet har fått mange gode innspill i høringsrunden som vi har brukt tid på å vurdere, enkelte av disse har vi tatt inn i forskriften, sier Raja.

Etter innspill i høringsrunden har blant annet forslaget om at kompensasjon ikke kan føre til et positivt driftsresultat blitt endret til at kompensasjon ikke kan gi et positivt ordinært resultat før skattekostnad.

Videre har kravet om at kompensasjon ikke kan gi et positivt resultat blitt fjernet for selvstendig næringsdrivende, fordi disse er avhengig av overskudd for å kunne ta ut lønn.  Det tillates for selvstendig næringsdrivende at kompensasjon kan gi et positivt resultat før skattekostnad på 108 242 kroner per kompensasjonsperiode (dvs. per kvartal), opplyses det i pressemeldingen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar