Det nye Munchmuseet åpner i oktober

Det nye Munchmuseet ligger i Bjørvika i Oslo, like bortenfor operahuset. Den spesielle fasaden i aluminium vekker oppsikt. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Det nye Munchmuseet ligger i Bjørvika i Oslo, like bortenfor operahuset. Den spesielle fasaden i aluminium vekker oppsikt. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Etter flere utsettelser har det nye Munchmuseet i Oslo endelig fått åpningsdato.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Endelig åpning for Munch.

Det ble kjent på en pressekonferanse i det nye bygget torsdag formiddag. Museet er fem ganger større enn det gamle Munchmuseet på Tøyen og skal huse hele samlingen som Edvard Munch testamenterte til Oslo kommune ved sin død.

– Munch ga en enorm gave til Oslo. Snart skal vi dele denne gaven med resten av verden i rammer som virkelig yter Munchs kunst rettferdighet. Det er bare å glede seg, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på pressekonferansen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen på Munchmuseet torsdag. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)

Levende museum

Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen lover et levende og åpent museum hvor det kommer til å skje mye.

– Vi kommer til å skifte utstillinger jevnlig, og vi kommer til å ha et omfattende arrangementsprogram, med konserter, foredrag, kunstnersamtaler, kuratorsamtaler og lignende, sa museumsdirektøren.

Annonse

Det nye Munch-museet får 13 etasjer, med en takterrasse, bar og mesanin på toppen. Fra niende etasje og oppover heller bygningen 20 grader i en mye omtalt knekk.

Selv om den vertikale løsningen har vært omdiskutert, mener Henrichsen at den har gitt mange muligheter. Blant annet mange små og store steder hvor det går an å sette seg ned.

– Det går an å sette seg ned. Lese en bok. Ha med deg venner, eller bare nyte utsikten, sier direktøren.

Museet får både kafé, bar og restaurant, og inneholder også butikk, konsertsaler, kino og utleielokaler.

Til sammen skal museet huse kommunens samling på rundt 28.000 originale verk av Munch, i tillegg til den omfattende Stenersen-samlingen.

Direktør ved Munchmuseet Stein Olav Henrichsen før pressekonferansen der det nye Munch-museet presenterte åpningsdatoen. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)

Omstridt bygg

Det har vært en lang reise fram til det nye bygget nå snart kan åpnes. Debatten om å flytte Munchs samlinger fra det gamle museet på Tøyen startet allerede på 2000-tallet, og en flytting til Bjørvika ble vedtatt allerede i 2008.

I 2009 vant det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos konkurransen om nytt museum med sitt bygg Lambda, men protestene mot bygget var store og mange mente museet burde forbli på Tøyen.

Først gjennom en politisk hestehandel mellom SV og det borgerlige byrådet i 2013 ble byggeplanene vedtatt. Grunnsteinen ble lagt ned i 2016.

Johansen: – Taler for seg selv

Også da bygget begynte å reise seg, og fasaden ble ferdig, var det mange som reagerte. Bygget er dekket av bølget aluminium og flere har påpekt likhetstrekk med autovern.

– Hvor dette museet skal ligge og hvordan museumsbygget skulle se ut, har det vært mange og lange diskusjoner om. Når dørene åpner her, tror jeg vi kan legge mye av disse diskusjonene bak oss. Kunsten og opplevelsen bygget vil gi, kommer til å tale for seg selv, sa byrådsleder Johansen på torsdagens pressekonferanse.

Edvard Munch, som døde i 1944, testamenterte alle sine etterlatte arbeider til Oslo kommune.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar