Vi har alle vært der. En stekende varm sommerdag, med måkeskrik, bølgeskvulp og spillende sirisser – der man svett og sliten drasser rundt på en blytung bag fylt med hele sommerens leseliste, på vei til neste destinasjon. Og hvordan bli ferdig med den spennende boken når du helst skulle ha syklet til stranden, trent til Sentrumsløpet eller besteget et fjell?
Glem strevet med lommelykt blant varme teltduker eller stiv nakke og sand mellom boksidene. I sommer er det lydbok som gjelder. Her får du sommerens beste tips.
Ikke medlem? Subjekt-lesere kan prøve Storytel gratis i 30 dager!
En glemt ungarsk klassiker
«Tvillingenes dagbok» av Agota Kristof. Lest av Gisken Armand.
I «Tvillingenes dagbok» møter vi to tvillingbrødre som sendes til sin ondskapsfulle bestemor på landet, for å unnslippe krigen og nøden som herjer i storbyen. For å overleve sørger de to barna for at de tåler fysisk og psykisk smerte. De lærer seg å være hensynsløse, harde, milde og hjelpsomme alt etter som situasjonen krever det. Tvillingene sier aldri hva de føler, døden er et skuldertrekk, og alt som skjer beskriver de iskaldt i en kladdebok gjemt på loftet.
Da den ungarske forfatteren Agota Kristofs nesten bortglemte debutroman fra 1986 ble relansert på norsk i 2019, ble den raskt en litterær snakkis. Løsrevet fra tid og sted, med en skrivestil som er tilsynelatende enkel og helt ribbet for effekter, meisler Kristof ut sitt uforglemmelige portrett av to barns oppvekst under de vanskeligste omstendigheter, I en bok som oppleves som ytterst relevant for vår samtid. Tvillingenes dagbok er den første boken i Kristofs trilogi med same navn. Hele trilogien finner du i Storytel.
Reis på biltur med litteraturens rockestjerne
«Kartet og terrenget» av Michel Houellebecq. Lest av Håkon Ramstad.
Med evnen til å stille seg på tvers av vedtatte sosiale akser, har Michel Houellebecq posisjonert seg som en av Frankrikes mest kontroversielle og best likte forfattere.
I Kartet og terrenget møter vi Jed Martin, en aspirerende kunstner og fotograf som tar bilder av skruer, muttere og Michelin-kart. Det er med de sistnevnte kartfotografiene han får sitt gjennombrudd, selv om han etter hvert skal bli kjent som en av verdens mest suksessrike malere, både kunstnerisk og kommersielt.
Sammen med sin russiske kjæreste Olga som jobber i Michelin, reiser Jed til luksushoteller og slott på den franske landsbygda. Typiske steder for et Europa som har mistet sin betydning i produksjonen, men som tilfredsstiller turistenes forventninger om en særegen kulturell og historisk egenart. Etter hvert forsvinner Olga ut av Jed Martins liv, og til slutt forholder han seg kun til sin gallerist Franz, og to andre personer: Den aldrende og etter hvert døende faren – og Michel Houellebecq.
(Guilty) pleasures med Sondre Lerche
«Alle sanger handler om deg» av Sondre Lerche. Lest av forfatteren selv.
Essaysamlingen «Alle sanger handler om deg» er en kjærlighetserklæring til musikken. For ifølge Sondre Lerche finnes det ingen guilty pleasure i musikken. Bare pleasure. Vel så viktig som musikken vi kjenner og elsker, er de mer tilfeldige musikalske møtene utenfor komfortsonen.
Det er heldigvis slik at musikk som noen kan finne ubrukelig kan bety alt for naboen, eller millioner av mennesker. Denne bokens tekster omfavner dette. «Alle sanger handler om deg» består av entusiastiske og personlige essays om musikk. Noen går helt tilbake til barndommen i Bergen og den unge Lerches nesten selvutslettende forhold til a-ha og Morten Harket. Andre tar for seg senere helter som Prefab Sprout, Fiona Apple og Milton Nascimento. Det er også gjort plass til konsertopplevelser i USA, med blant annet St.Vincent, Beyoncé og Kygo. Og det løpes langt, i Los Angeles, med ambient på øret.
Dansk-palestinsk poesisensasjon
«Yahya Hassan 2» av Yahya Hassan. Lest av Leo Ajkic.
Dansk-palestinske Yahya Hassan var bare 18 år da han brakdebuterte med den selvbiografiske diktsamlingen «Yahya Hassan» i 2013, der han beskrev oppveksten i et belastet miljø i Århus. Med sin uredde poesi ble han brått en litterær sensasjon. Men livet hans ble kort. Yahya Hassan ble kun 24 år gammel, og forfatterskapet stoppet ved to diktsamlinger.
I den siste diktsamlingen «Yahya Hassan 2», som ble utgitt etter hans død i 2020, beskriver dikteren hvordan livet ble etter at han slo gjennom som tenåring. Gjennom 59 dikt, lest av Leo Ajkic, forteller Hassan sin historie. Fra han var 18 år og debuterende forfattersensasjon med politibeskyttelse, til å bli en jaget voldsmann, fengslet, innlagt, og uten tilhørighet. Det er dikt om tvil, sammenbrudd, sinne og ensomhet, om volden og vanviddet i verden og i en selv, og om å ønske kjærlighet og nærhet, men ikke klare å holde fast på den.
Mørkt og elegant om en vanskelig oppvekst
«Kinderwhore» av Maria Kjos Fonn. Lest av forfatteren selv.
«Mange har skrevet godt om at det er forjævlig å være ung. Men få har gjort det bedre enn Maria Kjos Fonn», skrev VGs anmelder om «Kinderwhore». Den er en hardtslående, mørk og stilsikker roman, som i en elegant og stilsikker form utforsker det endeløse jaget etter å stilne smerte med rus og selvdestruktivitet.
I «Kinderwhore» møter vi Charlotte og hennes mor. En mor som spiser piller til frokost, sover bort dagene og har Courtney Love som sitt største forbilde. Hun er alltid hjemme, likevel er hun aldri der – og når hun ikke sover, gir hun Charlotte nye fedre. Noen gode, og noen veldig dårlige. Som tolvåring opplever Charlotte noe hun ikke har forutsetning for å ta innover seg, og etterhvert fatter hun nytten av morens pillebruk – glad for å oppdage at det finnes måter å skru av følelsene sine på. Snart lever Charlotte med stor avstand både til seg selv og andre. Er det mulig å komme seg ut av en barndom med så destruktive mønstre?
Underfundig og treffsikkert om mellommenneskelige relasjoner
«Kan jeg bli med deg hjem» av Marie Aubert. Lest av Ola G. Furuseth og Silje Storstein.
En 16-åring lurer seg inn i et hus som ikke er hennes. En ung kvinne får blåmerker og vet ikke om hun liker det. En mann drar til Sør-Amerika med sin kone for å adoptere en gutt, men trekkes i stedet mot en litt for stor jente.
Marie Auberts kritikerroste novelledebut «Kan jeg bli med deg hjem» består av ni noveller, fulle av sjarm og tristesse, med overraskende, underfundige og treffsikre poenger om mellommenneskelige relasjoner. Det handler om mennesker i oppbrudd – fra vennskap, ekteskap og kjæresteforhold – og det er kort vei fra lengsel til skamløshet og videre overtramp. Alle gjør ting de skammer seg over, og alle klamrer seg til forestillingen om at det finnes noe som er større enn det de forlater.
Norsk bygde-sci-fi blandet med rå realisme
«Vi er fem» av Matias Faldbakken. Lest av Ivar Nergaard.
I denne prisvinnende romanen tar Matias Faldbakken oss med på norsk bygde-sci-fi helt utenom det vanlige. Vi befinnes oss på Råset, tre timer nord for hovedstaden, der Tormod Blystad bor med kona Siv og barna Alf og Helene. Huset på den karrige tomta har han bygget selv. Etter noen utsvevende ungdomsår har Tormod blitt en trygg og pålitelig familiemann, men i alle familier finnes det tomrom som må fylles. Og slik går det til at Tormod en kveld går på verkstedet og blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen – og dermed utfordrer krefter han ikke aner rekkevidden av.
«Vi er fem» er en skarp, humoristisk og særpreget roman, som blander eventyr, horror, mytologi og science fiction med rå realisme.
En moderne variant av Homers «Odysseen»
«Et kor av minoriteter» av Chigozie Obioma. Lest av Christian Hestø.
Nigerianske Chigozie Obioma fikk strålende kritikker for debutromanen «Den forbudte elven». «Et kor av minoriteter» er hans andre roman.
På den nigerianske landsbygda oppdager den unge hønsebonden Chinonso en dag en kvinne som prøver å kaste seg utfor en bro. Den forskrekkede mannen hiver to av sine fineste fugler ned i elven for å vise jenta hvor farlig et fall kan være. Det blir innledningen til et kjærlighetsforhold mellom Chinonso og Ndali. Men Ndali sliter med å se for seg en fremtid omgitt av høns, og hennes velstående familie motsetter seg forholdet fordi Chinonso mangler utdannelse. Den avvisningen inspirerer ham til å selge alt han eier for å dra fra Nigeria til en annen del av verden for å lære – bare for å oppleve at han blir lurt, og drømmen om en fremtid sammen med Ndali blir stadig mer uoppnåelig.
Måten romanen vever sammen nigerianske igbo-tradisjoner og elementer av gresk drama, gjør at den kan leses som en moderne variant av Homers «Odysseen». En hjerteskjærende beretning om skjebne – og om viljen til å utfordre skjebne.
Sjarmerende og klokt om terapirommet
«Else går til psykolog» av Else Kåss Furuset. Lest av Else Kåss Furuseth og Per Gørvell.
«Else går til psykolog» består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes.
Det er en herlig sjarmerende og klok bok som åpner døren til terapirommet – et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge?
30 dager gratis
Storytel gir lesere av Subjekt 30 dager med gratis lytting. Prøv nå.