Hederspris til Gry Egenes

Disse fire er årets redaktører

Nyhetsdirektør i NRK, Helje Solberg, ble Årets redaktør under Oslo redaktørforenings prisutdeling fra Pressens hus i Oslo tirsdag kveld. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Nyhetsdirektør i NRK, Helje Solberg, ble Årets redaktør under Oslo redaktørforenings prisutdeling fra Pressens hus i Oslo tirsdag kveld. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Helje Solberg, Ida Eliassen-Coker og Nina Kristiansen er årets redaktører. Gry Egenes fikk hedersprisen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oslo redaktørforening kårer årets redaktører.

– Ofte er det journalistene som får prisene, mens redaktørene må nøye seg med kjeften.

Det sier juryleder og Fritt ord-direktør Knut Olav Åmås idet han åpner Oslo redaktørforenings strømmede prisutdelingsseremoni tirsdag kveld.

Fire kvinner gikk av med de gjeve titlene i år.

Ida Eliassen-Coker er Årets nyskaper

Sjefredaktør i Altså.

Annonse

«I vår stadig mer digitale hverdag har Altså våget å gå motsatt vei: De har laget et kvinnemagasin bare i papirformat, og helt uten reklame eller kommersielle samarbeid. Ida Eliassen-Coker er bladets uredde leder, som sa opp en god fast jobb for å bli gründer. Hun tør å stille de vanskelige spørsmålene og tar opp kvinnerelaterte saker som få andre medier skriver om. Som redaktør kompenserer hun dermed for viktige skjevheter i mediesituasjonen, gir rom til kvinner og fronter kunnskap og ærlighet fremfor rosabloggere og usunne skjønnhetsidealer. Altså er blitt et svært leseverdig magasin med høy kvalitet i både tekst og foto, og i motsetning til mange medier betaler de også gode honorarer til sine dyktige frilansere», skriver juryen i sin begrunnelse.

Nina Kristiansen er Årets meningsbærer

Sjefredaktør i Forskning.no.

«I NRK P2s fredagspanel i februar i fjor, en god stund før Norge stengte ned, kunne Nina Kristiansen fortelle om hvor «edruelig» forskning.no dekket pandemifrykt og korona i motsetning til flere av sine aviskolleger. Som redaktør for forskning.no i 13 år har Kristiansen profilert seg som en forskningsbasert, frisk og uredd stemme i samfunnsdebatten. I tillegg til å skrive kommentarartikler på eget nettsted er hun fast spaltist i Aftenposten Uviten. Hun foreleser ved journalistutdanningen og er også en hyppig brukt debattleder på større konferanser i akademia», skriver juryen i sin begrunnelse.

Helje Solberg er Årets redaktør

Nyhetsdirektør i NRK.

«Siden Helje Solberg overtok rollen som nyhetsdirektør i NRK, er nyhetsprofilen til vårt største og viktigste mediehus blitt enda tydeligere. Solberg har utmerket seg med sin både tydelige og vennlige lederstil. Hun er en redaktør med en skarp forståelse av hva det betyr å jobbe strategisk, og hun evner å bygge en kultur der strategier ikke bare blir ord på en PowerPoint på et lederseminar, men preger en hel nyhetsorganisasjon. NRK Nyheter har under koronaen hatt stø ledelse og nådd stort og bredt ut til det norske folk, som har kunnet samle seg om NRK. Med Helje Solberg fyller NRK sitt samfunnsoppdrag innen nyheter på solide måter», skriver juryen i sin begrunnelse.

Hederspris til Gry Egenes

I «de lange linjenes pris» hedres en redaktør som har betydd mye for redaktørinstituttet og for journalistikken.

Gry Egenes, featureredaktør i Dagens næringsliv, fikk prisen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar