Rolness og ytringsfriheten

Det er Kjetil Rolness som bommer på hva ytringsfrihet handler om

Uavhengig av hva Rolness måtte lire av seg, vil Fremskrittspartiet fortsette å være den fremste forsvareren av ytringsfriheten – også ytringer som er ubehagelige, som krenker eller som noen finner støtende, skriver stortingsrepresentant i FRP, Christian Tybring-Gjedde. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Uavhengig av hva Rolness måtte lire av seg, vil Fremskrittspartiet fortsette å være den fremste forsvareren av ytringsfriheten – også ytringer som er ubehagelige, som krenker eller som noen finner støtende, skriver stortingsrepresentant i FRP, Christian Tybring-Gjedde. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Ytringsfriheten rommer også irettesettende motytringer, skriver stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FRP).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er FRP-politikere og radikale scenekunstnere er mer like enn de tror, skrev Kjetil Rolness i Subjekt. Stortingsrepresentant for FRP, Christian Tybring-Gjedde, reagerer.

Rolness har en god penn, men ikke alltid like reflekterte tanker. Og som selvhevdende skribenter flest griper han muligheten til å henge ut FRP så straks muligheten byr seg.

Denne gangen er det visstnok noe galt med hvordan FRP forholder seg til ytringsfriheten. Beklageligvis for Rolness så er det han selv som bommer på hva ytringsfrihet handler om.

Rolness har gravd dypt i sine arkiver, og funnet noen hendelser i FRPs historie som ifølge ham dokumenterer hans påstander. Han skriver at FRPs iver etter å forsvare ytringsfriheten er hul, fordi FrP selv ikke respekterer den.

Les også: Opptatt av ytringsfrihet, men forstår ikke hva den handler om

Annonse

Ytringsfriheten rommer motytringer

La meg gå igjennom eksemplene han viser til.

I 2014 år brant en FRP-politiker et eksemplar av avisen Tønsbergs blad. Det gjorde han for å vise sin avsky mot det avisen formidlet.

Et annet eksempel Rolness viser til, er da en av FRPs politikere for noen år tilbake oppfordret til boikott av avisen Nordlys.

Ifølge Rolness kan ikke FRP både være forsvarere av ytringsfrihet samtidig som to av partiets politikere henholdsvis brenner og oppfordrer til boikott av en avis. FRP kan heller ikke være forsvarere av ytringsfrihet fordi en av partiets representanter oppfordret TV 2 til å fjerne en av kanalens nyhetskorrespondenter.

Men kjære Rolness; det jo nettopp slike aksjoner og oppfordringer ytringsfrihet handler om. Ytringsfriheten gir rom for motytringer. Dette er jo akkurat det som skaper det «uenighetsfellesskapet» Rolness etterlyser.

Ytringsfriheten er ikke absolutt

Rolness har tydeligvis problemer med å skille snørr og barter. Det vil jeg borre litt mer i.

Det er ikke slik at alle ytringer kan forsvares. Men de er ikke ulovlige av den grunn. Nettopp derfor er eksempelvis Aftenposten svært nøye med at alle påstandene som fremsettes i deres debattspalter kan dokumenteres.

Avisen praktiserer begrensninger. Debattredaktører definerer hvor ytringsfriheten i deres spalter stopper. Det samme gjør NRK. Nylig uttalte en journalist i NRK at han håpet at koronavaksinen ikke virket i Israel, og at vi aldri må glemme hvor «ræva Israel er». Ingen i NRKs ledelse mente uttalelsen var en legitim ytring.

Men så tilbake til saken. Man kan ikke fremsette trusler i ytringsfrihetens navn. Jeg kan eksempelvis ikke fremme en påstand om at Rolness er pedofil og deretter oppfordre folk til å ta ham av dage. En slik ytring er ikke kun et brudd på ytringsfriheten, den er sågar straffbar.

Videre praktiserer mediene «Vær varsom»-plakaten. Det er ikke et ytringsforbud, men innebærer at man skal ta hensyn til konsekvensene av en ytring. Filosofen John Locke uttalte svært klokt at «min frihet slutter der din begynner». Det gjelder også ytringer.

Der er her Rolness bommer. Terskelen for å begrense eller stanse ytringer er høy i Norge. Nettopp derfor tillater vi at organisasjonen Sian reiser rundt og brenner Koranen. Man stanser ikke en ytring fordi enkelte føler seg krenket. Ytringer kan og skal kunne provosere, men man kan ikke si, gjøre og skrive akkurat hva man vil, hvor man vil eller når man vil.

Feil bør rettes innenfor ytringsfriheten

Heller ikke jeg går fri for Rolness sine påstander. Bakgrunnen er at jeg mente en professor som hevdet at jeg er xenofob og fremmedfiendtlig burde få en advarsel av sin arbeidsgiver. Jeg mente med andre ord at professoren burde slutte å formidle hatefull propaganda. Ja visst har man akademisk frihet, men man har også et akademisk ansvar til å grunngi sine synspunkter.

Uansett så gir ytringsfrihet rom for å ta til motmæle. For syv år siden publiserte Sas reisemagasin en artikkel hvor FRP og Carl I. Hagen ble satt i bås med NS og Vidkun Quisling. Dette var feilaktige påstander, og det er ikke et brudd på ytringsfriheten å forvente at et magasin retter opp sine feil.

Nettopp derfor reagerte partiet, og Sas tok til fornuft og rettet opp en åpenbar feil. Tror virkelig Rolness at ytringsfriheten ikke gir rom for å motsi andre ytringer?

Tros Rolness at ytringsfriheten brytes dersom noen rettet feilaktige ytringer?

Uavhengig av hva Rolness måtte lire av seg, vil Fremskrittspartiet fortsette å være den fremste forsvareren av ytringsfriheten – også ytringer som er ubehagelige, som krenker eller som noen finner støtende.

De som mener å bli utsatt for dette har imidlertid en selvsagt rett til å komme med motytringer.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar