Mer surr og forvirring fra Rolness

Jo, brenning av aviser eller bøker er aksepterte former for ytringer

Det er innenfor ytringsfriheten å oppfordre TV 2 å bytte ut en journalist. Det er en oppfordring som TV 2 står fritt til å ignorere, noe TV 2 også gjorde, skriver Christian Tybring-Gjedde. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Det er innenfor ytringsfriheten å oppfordre TV 2 å bytte ut en journalist. Det er en oppfordring som TV 2 står fritt til å ignorere, noe TV 2 også gjorde, skriver Christian Tybring-Gjedde. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Rolness har ingen definisjonsmakt over hva som kvalifiserer som en ytring, men han skal være trygg på at FRP vil beskytte Rolness’ rett til ytring og motytring, skriver Christian Tybring-Gjedde.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Stortingsrepresentant i FRP, Christian Tybring-Gjedde, svarer Kjetil Rolness.

Aller først vil jeg anbefale Rolness å legge denne ballen død.

Når man beveger seg på syltynn is, er det lett å falle igjennom. En debatt hvor påstanden er at andres ytringer ikke kvalifiserer er man farlig nær sensur.

Jo, brenning av aviser eller bøker er aksepterte former for ytringer. På lik linje som Sian brenner koranen, kan FRP-ere brenne og oppfordre til boikott av aviser.

Man bruker også ytringsfriheten når man oppfordrer TV 2 å bytte ut en journalist. Det er en oppfordring som TV 2 står fritt til å ignorere. Noe TV 2 også gjorde.

Annonse

Det er også innenfor ytringsfriheten å mene at en arbeidsgiver ikke bør tillate at en ansatt professor i offentlighet hevder en person er fremmedfiendtlig og xenofob. At professoren ikke kunne vise til et eneste eksempel er for så vidt underordnet i et ytringsfrihetsperspektiv.

Det er videre praktisering av ytringsfrihet å kreve at Sas fjerner et oppslag i sitt magasin hvor FRPs leder blir fremstilt som forlengelsen av NS og Vidkun Quisling. Der er opp til Sas å bestemme hvordan flyselskapet skal reagere på FRPs reaksjon.

Det er også en ytring når FRPs nestleder ber Netflix fjerne en film. Hvorvidt vedkommende har sett filmen er irrelevant. Netflix ignorerte så vidt jeg vet nestlederens krav.

Å forlate en talerstol er også en ytring. Hvorvidt den er klok eller uklok er også irrelevant.

Alle ovennevnte eksempler er innenfor rammen av ytringsfrihet. Hvordan aktørene som berøres reagerer, er opp til aktørene selv. Hvorvidt ytringene var kloke eller rimelige er opp tilhørerne, lesere, velgerne og publikum generelt.

Utover Sas sin respons er det så vidt meg bekjent ikke slik at politikernes ytringer har ført til noen endringer hos mottakeren.

Tønsbergs blad fortsetter å gi ut aviser, det samme gjør Nordlys. Fredrik Græsvig er fremdeles korrespondent i TV 2 og Frank Aarebrot fikk ingen reprimande. Heller ikke filmen på Netflix ble tatt av plakaten.

Rolness har ingen definisjonsmakt over hva som kvalifiserer som en ytring, men han skal være trygg på at FRP vil beskytte Rolness’ rett til ytring og motytring. Hva de som rammes av ytringene velger å gjøre er ikke noe som angår partiet. Jeg vil imidlertid påpeke at vi aldri vil bevege oss utenfor loven, og jeg håper ei heller bruke penn eller handling til å trakassere andre. 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar