Kulturbudsjettet er mindre enn du tror

Vi har en merkelig måte å snakke om kultur og skattepenger på

Hvis du vil spare penger på statsbudsjettet kommer du ikke langt med å legge ned kultursatsingen her til lands. Men med de lovordene som kommer fra norske politikere skulle man nesten tro det, skriver Subjekts nyhetsredaktør Geir Bergersen Huse. (Foto: Dev Dhunsi.)
Hvis du vil spare penger på statsbudsjettet kommer du ikke langt med å legge ned kultursatsingen her til lands. Men med de lovordene som kommer fra norske politikere skulle man nesten tro det, skriver Subjekts nyhetsredaktør Geir Bergersen Huse. (Foto: Dev Dhunsi.)
Måten vi snakker om offentlig finansiering av kunst og kultur på gir et feilaktig inntrykk av pengebruken, og spiller ballen til dem som synes kultur er sløseri, skriver nyhetsredaktør Geir B. Huse.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Debatten om offentlig finansiering av kunst og kultur har vekket sterke reaksjoner i Norge det siste året.

Hvis du vil spare penger på statsbudsjettet kommer du ikke langt med å legge ned kultursatsingen her til lands. Men med de lovordene som kommer fra norske politikere skulle man nesten tro det.

I VG-podkasten «Giæver og gjengen» 27. august oppfordret kulturminister Abid Raja oss til å gå ut og bruke penger på kulturopplevelser:

– Jeg oppfordrer alle til å løse en kinobillett, dra på en konsert, på en forestilling eller teater der du er. Vi har stilt opp med mange milliarder for å få det til, så du får en billig billett.

– Billig hvis du ikke ser på skatteseddelen, svarte programleder Anders Giæver.

Annonse

Svaret bygger på en oppfatning om at det går mange skattekroner til kultur.

Stemmer det?

Dyrt?

I dag går litt under én prosent av statsbudsjettet til kultur. Kulturdepartementets samlede budsjett er større, men for anledningen ser vi bort fra penger til media, kirke og midlertidige tiltak.

La oss ta frem kalkulatoren. Jeg runder opp til én prosent for å gjøre regnestykket enklere:

Hvis vi tenker at skatten jeg betaler er proporsjonal med statsbudsjettet betaler jeg omtrent 126 kroner for norsk kultur i måneden, såvidt over 1500 kroner i året.

Riktignok tjener Giæver litt mer enn meg. Hvis vi gjør samme regnestykket med tallene fra 2019 ga VG-veteranen kulturnorge 292 kroner i måneden. Det er riktignok noen pils på Stopp pressen, men dyrt er å ta i.

Kultursluket

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen ligger an til å ta over jobben til Raja om noen måneder. I Subjekt-podkasten «Etikk og estetikk» fikk hun spørsmål om hvor stort kulturbudsjett vi får med henne som kulturminister:

– Da blir det mye større. Det blir mange hundre millioner kroner, opp mot en millard, svarte Trettebergstuen.

Da vil vi nesten nå målet om å bruke én prosent av statsbudsjettet på kultur, forteller hun.

Uttrykket «mye mer» er sikkert ment å imponere kulturnorge, men jeg tror det først og fremst får skattemotstanderne til å se rødt.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar