Nå må de rødgrønne levere

Kunstneryrket må bli en reell karrierevei

Styreleder for Norske kunsthåndverkere Runa Vethal Stølen har store forventninger til forbedring av kunstnernes økonomiske og sosiale vilkår etter de rødgrønnes valgseier. (Foto: Sigrid Bronger.)
Styreleder for Norske kunsthåndverkere Runa Vethal Stølen har store forventninger til forbedring av kunstnernes økonomiske og sosiale vilkår etter de rødgrønnes valgseier. (Foto: Sigrid Bronger.)
Gårsdagens valgresultat lover godt for kunstnere, skriver styreleder i Norske kunsthåndverkere, Runa Vethal Stølen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er De rødgrønne gikk av med serieren i stortingsvalget.

Gårsdagens valgresultat gir oss i Norske kunsthåndverkere håp om en nødvendig styrking av kunstnerøkonomien. Valgvinnerne Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har i sine politiske program lovet at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur.

Vår forventning er at en betydelig andel av dette går til å bedre de visuelle kunstnernes økonomi. Etter mange år med satsing på de store kulturbyggene, må de som skaper innholdet nå prioriteres!

Historisk reform

Det er positivt at flere av partiene som nå skal forhandle om regjeringssamarbeid har vært tydelige på at utstillingsøkonomien er usunn og må endres. Kunstnerne må få betalt for sitt arbeid med utstillinger.

Reformen med utstillingshonorar har blitt prioritert i flere av deres alternative statsbudsjett, og nå er tiden overmoden for at den rulles ut. Dette blir den viktigste reformen på det visuelle kunstfeltet siden 1970-tallet.

Annonse

Utstillingshonorar er ønsket av både kunstnere og institusjoner som en permanent ordning. I tillegg mener NK at regionale prosjektmidler gjennom Kunstsentrene i Norge må økes, slik at utstillingsproduksjon over hele landet får gode vilkår, også på arenaene som ikke har statlig støtte.

Styrking av økonomi og rettigheter

Kunsthåndverkerne trenger flere stipender. Når 1 prosent av statsbudsjettet igjen skal gå til kultur, forventer Norske kunsthåndverkere en solid satsing på stipender. Kunstnerstipend er en treffsikker ordning og en viktig bærebjelke i norsk kunstnerpolitikk.

Med et nytt rødgrønt flertall og et sterkt Rødt forventer vi nå en styrking av kunstnernes sosiale rettigheter. Pensjon og trygderettigheter må tilpasses kunstnernes lappeteppeøkonomi. Bare slik kan kunstneryrket bli en reell karrierevei, uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar