Avslørt i massiv lekkasje

Facebook lot seg presse til strengere sensur i Vietnam

En rekke interne dokumenter om Facebook er blitt lekket til mediene gjennom lekkasjen «Facebook papers». (Foto: Jenny Kane/AP/NTB.)
En rekke interne dokumenter om Facebook er blitt lekket til mediene gjennom lekkasjen «Facebook papers». (Foto: Jenny Kane/AP/NTB.)
Etter press fra vietnamesiske myndigheter skal Facebook ha økt sensuren av regimekritiske innlegg. Avgjørelsen skal ha blitt tatt av toppsjef Mark Zuckerberg.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Zuckerberg er kjent for å snakke tydelig om ytringsfrihet, men etterkommer det vietnamesiske militærregimets sensurkrav.

Zuckerberg er kjent for å snakke tydelig om ytringsfrihet, og han har tidligere nektet å fjerne innhold som er villedende eller ondsinnet.

Men i Vietnam skal selskapet ha blitt presset av myndighetene til å slå hardere ned på «antistatlige» innlegg i forkant av partikongressen til kommunistpartiet i januar i fjor, skriver The Washington Post.

Facebook skal ha fryktet å bli stengt ute av det vietnamesiske markedet.

Avgjørelsen om å gå med på kravene skal ha blitt tatt av Zuckerberg personlig, ifølge tre kilder som kjenner saken.

Annonse

Avsløringen er del av «Facebook papers», en massiv dokumentlekkasje som kommer fra varsleren Frances Haugen. Tidligere har The Wall Street Journal skrevet en rekke saker basert på materialet, men nå er det også blitt gransket av 17 andre mediehus i USA.

Talsperson Dani Lever i Facebook sier at anklagene baserer seg på utvalgte dokumenter som er framstilt feil og ute av kontekst.

– På samme måte som alle andre plattformer, må vi konstant gjøre vanskelige avveininger mellom ytringsfrihet, hatprat, sikkerhet og andre forhold. Vi tar ikke disse avgjørelsene i et vakuum, vi lener oss på input fra våre egne team, i tillegg til eksterne eksperter på temaene, sier Lever.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar