Vernissageguiden
Bergen

Dette er de beste kunstopplevelsene i byen mellom de syv fjell.

Uke 44
Laura Ganger åpner utstilling på USF verftet. (Foto: USF verftet.)

Tradisjonelt teknikk, uortodokse motiv

For mange er kanskje det figurative maleriet først og fremst forbundet med tidligere tiders kunst og Odd Nerdrums elever – men dette er langt fra et fullstendig bilde, for figurativt maleri er i høyeste grad også en del av samtidskunstfeltet. Et fremragende eksempel på dette er Laura Gaigers arbeider, som nå skal stilles ut i hennes kommende soloutstilling på USF verftet.

«Common Land» er Gaigers andre soloutstilling etter hun fullførte mastergraden i billedkunst ved KMD, Universitetet i Bergen. Her vil hun vise folkerike oljemalerier som forteller alternative historier – vi finner ravere, pilgrimmer, undergrunnsbyer og sopp som vokser. Gjennom denne rike motivkretsen, leter Gaiger etter nye representasjoner for land, ikke kun som tomme rom, eller som binære motsetninger til mennesket, men som noe som blir skapt av og skaper folk.

Performance Art Bergen har tiårsjubileum og ferier på Kunsthall 3,14. (Foto: Kunsthall 3,14.)

Performancejubileum

Performance Art Bergen fyller 10 år, og deres samarbeidspartner Bbeyond Belfast fyller 20. Og på tross av havet som skiller Bergen fra Belfast, feirer de to performaceorganisasjonegne sammen, med to performancer i Bergen og to i Belfast.

Performancene er oppdelt i to kategorier: «Nature Made» og «Human made», altså henholdsvis objekter som er funnet i naturen og objekter som er menneskeskapt. Performancene i Bergen holdes av Pavlina Lucas og Susanne Irene Fjørtoft. Og i tillegg til å se disse live, vil du på Kunsthall 3,14, også kunne følge de to performancene i Belfast av Sandra Johnston og Sinead O’Donnell over stream. Med andre ord, er det duket for en performativ helaften!

Denne helgen blir det dans på Bergen offentlige bibliotek. (Foto: Bergen offentlige bibliotek.)

Dans på biblioteket

Tiden hvor bibliotekene kun var lesesaler hvor man skulle være stille er for lengst forbi – nå er de levende kulturhus. De arrangerer samtaler, forelesninger, fester, utstillinger, og nå også danseforestillinger. På Bergen offentlige bibliotek vil man denne helgen kunne være vitne til forestillingen «Bibliotekets biografi» av Kristine Vestby Holstad, Rakel Øfsti Nesje og Lisa Teige.

Midt i blant bibliotekets mange tusen historier, vil de tre danserne fortelle sine egne historier. Her er det duket både for små og store opplevelser, hverdag og kjærlighet, sorg og skam, humor og absurditet. Etter alt å dømme vil man her både få høy kunstnerisk og underholdningsverdi – vi fryder oss!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar