Samisk kultur burde ikke isoleres

Kulturer burde ikke beskyttes fra omverdenen

Her er konfirmanter utenfor Kautokeino kirke ikledd Kautokeinos samedrakt. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Her er konfirmanter utenfor Kautokeino kirke ikledd Kautokeinos samedrakt. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Norsk samfunnsdebatt handler ofte om inkludering, men Isaksen argumenterer for at samisk kultur skal isoleres, skriver historiestudent Thor Bakken Friis.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Thor Bakken Friis svarer på Ella Marie Hætta Isaksen og Danby Chois innlegg om samisk kultur.

Tirsdag 2. november deltok Subjekts sjefredaktør Danby Choi i Debatten på NRK. Dagen etter fikk han publisert et debattinnlegg i VG. Samme dag svarte Ella Marie Hætta Isaksen med et debattinnlegg, også i VG. Disse to er fundamentalt uenige om identitetspolitikk, Choi kritisk og Isaksen positiv. Jeg ønsker å svare på en påstand Isaksen kommer med i sitt innlegg.

Aller først vil jeg si meg enig med Isaksen i at «du kan jo selvfølgelig være både brun og same samtidig.». For eksempel ser vi dette manifestert i Sverige i form av den samiske artisten Jon Henrik Fjällgren, som er adoptert fra Colombia. Det er altså ingen konflikt mellom hudfarge og tilhørighet til den samiske kulturen. Slik det skal være i en flerkulturell nasjon, hvor inkludering er en dyd.

Frosset i tid

I sitt innlegg konstaterer Choi retorisk at «målet med god kultur må jo være å spre seg». Isaksen svarer med et «klart nei.». Isaksen frykter at kulturen hennes «dør» hvis nordmenn eller andre ikke-samer tar til seg en kultur som ikke er deres, hvis den blir «stjålet og anvendt». Videre argumenterer Isaksen for at bare det samiske felleskapet kan definere seg selv.

Norsk samfunnsdebatt handler ofte om inkludering. Til tross for dette argumenterer Isaksen for at samene skal beskytte seg selv ved å forhindre at deres kultur endrer seg. Nordmenn om hundre år vil ikke være som oss, akkurat som at vi ikke er like våre forfedre. Men samene skal tydeligvis isoleres, eller i det minste endre seg på sine egne premisser.

Annonse

Kulturer burde ikke beskyttes

Kulturer burde ikke beskyttes fra omverdenen. Det å være nordmann betyr så mye i dagens samfunn. Dette mener jeg er positivt. Jeg vil ikke at nordmenn, eller noen andre, skal isolere seg selv. Endring skjer riktignok ofte innenfra, men dette er takket være nye impulser som har fått lov til å vokse fram.

Takket være identitetspolitikk kan Isaksen hevde at samene har rett til å beskytte seg selv, i kraft av å være en minoritet, og ofre for fornorskningspolitikken på 1800- og 1900-tallet. Ja, fornorskningen av samene burde fordømmes. Den norske stat tar avstand fra dette, det vil aldri skje igjen. Jeg sier ikke at samene ikke kan fortelle om sin tragiske historie. Det jeg sier er at fortiden ikke skal definere nåtiden, eller fremtiden.

Thor Bakken Friis (27) er historiestudent.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar