Rådhuset snur

Pressen blir ikke fratatt adgangskortet

Rådhuset i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)
Rådhuset i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)
Rådhusforvalteren foreslo å frata alle journalister sine adgangskort til Oslo rådhus. Byrådslederen skrinlegger forslaget etter kritikk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Byrådet i Oslo sier de ikke vil frata journalister adgangskort til Rådhuset.

Forslaget fra administrasjonen har foreløpig kun vært på høring i partiene i bystyret og er ennå ikke formelt behandlet. Det har vært opp til byrådet og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) å ta stilling til forslaget, men byrådslederen ville ikke ta stilling til spørsmålet da avisen Vårt Oslo kontaktet ham søndag.

– Dere får saken til uken, skrev Johansen i en SMS til avisen.

Subjekt benyttet lederplass til å kritisere forslaget og det ordknappe svaret fra byrådslederen.

– En skattefinansiert elite på Oslo rådhus vurderer å lukke seg mer vekk fra sine innbyggere. Det høres unektelig ut som en dårlig idé, skrev Subjekt i ukens leder.

Annonse

Også Redaktørforeningen gikk ut mot å gjøre det vanskeligere for journalister.

– Dersom de journalistene som i dag har adgangskort til Rådhuset skal bli tvunget til å gjøre egne avtaler for hver gang man skal ha direkte kontakt med en byråd eller en sentral opposisjonspolitiker, så vil det innebære en klar forverring av arbeidsvilkårene, skrev generalsekretær Arne Jensen i et brev til byrådslederen.

Nå skrinlegger Rådhuset forslaget.

Byrådsleder Raymond Johansen sier i en e-post til NTB at han ser at det er behov for å styrke adgangskontrollen på Rådhuset, men sier det ikke er aktuelt å begrense adgangen for journalister.

– Det er ikke aktuelt for byrådet å begrense adgangen for pressen til rådhuset. Pressen vil beholde samme adgang til rådhuset som de har i dag, sier han.

Hva som skjer med de øvrige forslagene i administrasjonens innstilling, blir først kjent når saken behandles.

Det er i dag rundt 20 journalister som er akkreditert og har adgangskort til rådhuset, melder avisen Vårt Oslo, som først omtalte forslaget til nye regler for adgangskontroll.

Les også: Pressen skal ha enkel adgang til det offentlige

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar