fbpx
«Fordi jeg fortjener det»

L’Oreal-mentalitet på toppen av samfunnet

Nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) ble for få uker siden gratulert av Anniken Huitfeldt (Ap) under konstituering av det 166. storting. Nå går hun av etter pendlerboligskandalen. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Nyvalgt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) ble for få uker siden gratulert av Anniken Huitfeldt (Ap) under konstituering av det 166. storting. Nå går hun av etter pendlerboligskandalen. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Jeg tror vi er i ferd med å vinke farvel til likhetens Norge, skriver stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (R).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser i teksten er av skribentens subjektive oppfatning av saken.
Saken er Stortingspresident Eva Kristin Hansen trakk seg etter at politiet varslet etterforskning av stortingspolitikeres bruk av pendlerleiligheter.

Stortingspresidenten har trukket seg, og det er bra. Nå mangler det bare at hun betaler tilbake det hun skylder, så lar vi den saken ligge.

Målet er tross alt ikke at staten skal behandle alle like ille som de behandler folk på Nav, men at politikerne må forstå at folk på Nav trenger litt mer tillit og armslag i sitt møte med velferdsstaten.

Ett spørsmål gjenstår likevel: Hvordan kunne dette skje?

Jeg tror vi er i ferd med å vinke farvel til likhetens Norge.

Annonse

På toppen sitter et samrøre mellom politikere og næringsliv, folk som mener det nesten er snaut å tjene en million og som uten videre forventer å ha alle rettigheter og alle goder.

Denne politiske kasten, som den ene dagen jobber i arbeidernes eget parti og den neste dagen jobber i NHO eller First House, er i besittelse av en L’Oreal-mentalitet

«Fordi jeg fortjener det».

De spør ikke hvorfor de får et gode, de lurer på hvorfor det ikke er flere. De synes ikke det er utrolig at man får gratis bolig midt i Oslo mens man har millionlønn, de bare forventer det. Der folk spør «hvorfor?», spør de «hvorfor ikke?».

Jobben som nå må gjøres er å rydde opp i denne ukulturen. Første steg er å kutte kraftig i stortingslønnen. Ingenting er så bra for arbeidsmoralen som noen hundre tusen mindre i banken. Det er i alle fall det politikerne tror om de trygdet.

Du kommer til å elske Subjekt Pluss!

(Hvis du liker det du leser)
Det er ingen bindingstid

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har både dybde og sladder fra norsk kulturliv. Avisen tar også til forsvar for noe av det viktigste å forsvare i vår tid, nemlig ytringsfriheten.


Bjarne Melgaard
Kunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnement ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar