NRK-journalister satt 32 timer på glattcelle i Qatar

Fifa unngår å kritisere Qatar for pågripelse av NRK-journalister

NRK-journalistene Lokman Ghorbani og Halvor Ekeland møtte onsdag pressen etter å ha kommet hjem fra Qatar. (Foto: Trond R. Teigen/NTB.)
NRK-journalistene Lokman Ghorbani og Halvor Ekeland møtte onsdag pressen etter å ha kommet hjem fra Qatar. (Foto: Trond R. Teigen/NTB.)
Fifa sier de støtter pressefriheten, men unngår å kritisere Qatar i en kommentar til pågripelsen av NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK-journalister ble pågrepet i Qatar.

NTB har spurt Fifa om de har fått informasjon om pågripelsen av Ekeland og Ghorbani, om de vil ta dette opp med Qatars regjering, samt om de kan garantere for journalisters sikkerhet i Qatar.

Fotballorganisasjonen unnlater å kritisere landet og nevner isteden Qatars forklaring på hvorfor de to journalistene ble pågrepet. De kommer heller ikke med noen beklagelse.

– Fifa forsvarer prinsippet om pressefrihet. Vi har vært i regelmessig kontakt med lokale arrangører og NRK for å finne ut av omstendighetene rundt pågripelsen av et NRK-crew i DOHA de seneste dagene, skriver en talsperson for Fifa i en epost via Thayssa Plum i medieseksjonen.

– Vi noterer oss uttalelsen fra Qatars kommunikasjonskontor der det heter at journalistene «med viten og vilje» brøt loven og tok seg inn på privat eiendom før de ble løslatt uten siktelse. Fifa vil fortsette å være i kontakt med NRK og arrangørene, som samarbeidet med og assisterte journalistene mens de var i Doha, heter det videre.

Annonse

NRK-journalistene deltok på markeringen for at det var ett år til avspark i VM i Qatar. Deretter hadde de et lengre intervju med Nasser Al Khater, sjefen for mesterskapet.

De ble etterpå pågrepet på hotellet og fraktet til politistasjonen. Der tilbrakte de 32 timer på glattcelle før de ble løslatt.

Kringkastingssjefen opprørt

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til NTB at han er opprørt over Fifas svar.

– Jeg trodde nesten ikke det jeg leste. Det ser ikke ut som de har skjønt hva som skjedde. At et team på to journalister altså blir arrestert, fengslet, fratatt alt utstyr og nektet å ringe verken arbeidsgiver eller familie, står selvsagt overhodet ikke i forhold til den påstanden om at de skal ha filmet på feil sted, sier han.

Om det så skulle være at de to NRK-journalistene filmet på feil sted, var reaksjonen fra Qatars myndigheter mange hakk for streng, mener kringkastingssjefen.

– De gjorde dette helt åpent. Når noen filmer på feil sted, prikker du dem på skulderen og gjør dem oppmerksomme på at dette ikke er tillatt. Man fengsler ikke folk som jobber helt åpent på den måten, sier Eriksen.

Han sier det er riktig at de to journalistene filmet på privateid område hvor det bodde arbeidere, men understreker at de på forhånd ba om tillatelse til å filme der.

– Det fikk de der og da, og så tok de noen helt uskyldige opptak der, sier kringkastingssjefen.

– Mens lederen som ga dem tillatelsen var der.

Håper det ikke får nedkjølende effekt

Kringkastingssjefen sier NRK ikke har tatt stilling til hvorvidt episoden vil gjøre dem mer varsomme med å sende journalister til Qatar i fremtiden.

– Nå er vi først og fremst lettet over at de er tilbake i Norge, så skal vi bruke noen dager på å oppsummere erfaringer. Jeg håper både for NRK og andre mediers del at dette ikke får en nedkjølende effekt og at man ikke får like god kritisk dekning av både idrettsarrangementet og forholdene i Qatar i fremtiden, sier Eriksen.

Han takker Fifa for bistanden de ga dem i forbindelse med å løse saken, men er oppgitt over organisasjonens reaksjon.

– At Fifa nærmest fordeler skyld i denne saken, er for meg helt utrolig, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar